Srećan STOTI rođendan! (VIDEO)

Autor:

Legendarna srpska glumica Branka Veselinović napunila je 100 godina, a u njenu čast upriličena je rođendanska "žurka" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

0
A- A A+
branka veselinović Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Branka Veselinović je živa legenda srpskog glumišta.

Rođena je 1918. godine, a i dan danas je vedra, nasmejana, krepka i dalje "zaluđena" za svojim lutkama.

Uveseljavajući decu, Branka je obišla čitav, ali uvek sa lutkom Sarmiko, koju je dobila od diretora Centralnog pozorišta lutaka u Moskvi. Na polasku iz Rusije, rekli su: "Zbogom, Sarmiko! Ti sada imaš novu mamu i novu otadžbinu. Budi dobar i ponašaj se lepo!".

Pored glume bavi se i humanitarnim radom. I u stotoj godini života obilazi domove za nezbrinutu decu, za stare, iznemogle i penzionere.

Udruženje za kulturu, međunarodnu saradnju "Adligat", Biblioteka Lazić (od 1882), Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i putovanja otvorio je nedavno legat "Branke i Mlađe Veselinović" u čast stotog rođendana legende našeg glumišta i humanitarnog rada Branke Veselinović.


Branka Veselinović je sa suprugom Mlađom Veselinovićem u JDP-u provela čitav radni vek. Dobitnica je brojnih nagrada, izdavala je knjige, a bila je i ambasador UNICEF-a.

U čast njenog 100. rođendana danas je u JDP-u urpiličena proslava, a o njoj i njenom radu su govorili glumci Seka Sablić, Branka Petrić, Irfan Mensur Vojin Ćetković i reditelj Jagoš Marković.

MONDO TV JE PRE DVE GODINE NAPRAVIO INTERVJU SA BRANKOM VESELINOVIĆ

Izvor: MONDO

Ostale vijesti