• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napolitanci: Uh, ONAJ Zvezdin tim...

Autor mondo.rs

Uoči velikog okršaja Crvene zvezde i Napolija u Ligi šampiona, MONDO je ekskluzivno razgovarao sa legendama napuljskog kluba Andreom Karnevaleom i Brunom Đordanom.

/razgovarao: Nebojša Petrović/

Obojica su ispisali istoriju italijanskog fudbala i zajedno sa Dijegom Maradonom činili legendarni trio MA-GI-CA koji je posle šest decenija čekanja doneo "skudeto" na San Paolo.

POVEZANE VIJESTI

Đordano danas obavlja funkciju generalnog direktora nižerazrednog Granjana, Karnevale je skaut Udinezea, ali svaki slobodan trenutak koriste da odu na stadion i budu uz svoj Napoli:

"Velika je stvar za evropski fudbal što su Zvezda i Napoli ponovo u društvu najboljih klubova", kaže na početku ekskluzivnog intervjua za MONDO Andrea Karnevale, strelac ključnih golova u šampionskoj sezoni 1986/87. i junak trijumfalnog pohoda Napolitanaca na trofej u Kupu UEFA 1989. godine.

"Sa velikom pažnjom pratim dešavanja u srpskom fudbalu jer znam da tu uvek može da bude kvalitetnih igrača za italijansko tržište. Bio sam pre dve godine u Beogradu i prisustvovao derbiju između Zvezde i Partizana. Jasno je da nemate više asove kalibra Savićevića, Jugovića ili Mihajlovića, ali umete da proizvedete igrače i da ih lansirate na veliku scenu. Meni se jako dopada Milenković iz Fiorentine, a kao bivši napadač, divim se potencijalima Mitrovića i Stevana Jovetića", ističe Karnevale.

Bruno Đordano ne sumnja u plasman Napolija u nokaut fazu Lige šampiona, ali upozorava svoje naslednike da ne razmišljaju isključivo o Pari Sen-Žermenu i Liverpulu:

"Crvena zvezda je izuzetno opasan rival. Plasman u grupnu fazu posle 27 godina čekanja, samo na prvi pogled može da deluje kao iznenađenje. Pratio sam pažljivo obe utakmice protiv Salcburga i mirne duše mogu da kažem da je uspeh Beograđana i te kako zaslužen. Video sam mnogo više od individualnog kvaliteta jednog Bena, Krstičića ili Degeneka. Video sam jednu savršeno organizovanu ekipu, spremnu da se bori do poslednje kapi znoja i da nikada ne odustane od svog cilja. Upravo su ti faktori napravili razliku u mečevima protiv austrijskog tima i zato Anćeloti mora da bude veoma oprezan uoči gostovanja u Beogradu".

Karnevale je posle drugog "skudeta" (titule šampiona Italije) napustio Napoli i preselio se u Romu, ali pamti razvoj situacije u Kupu šampiona koji se završio najvećim uspehom u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala:

"Sećam se da je Napoli te sezone ispao od Spartaka iz Moskve i da su Sovjeti kasnije dogurali na korak od velikog finala. Zvezda je imala fenomenalne pojedince u svojim redovima i igrala je fudbal koji je za sve nas bio nešto novo. Uvek na gol više i sa jasno izraženom željom da diktira ritam tokom cele utakmice. Mečevi sa Bajernom su bili demonstracija vrhunskog kvaliteta beogradskog tima. Imao sam sreću i zadovoljstvo da sa Sinišom Mihajlovićem odigram jednu sezonu u dresu Rome, a kasnije sam upoznao i Dejana Stankovića dok je sarađivao sa Stramaćonijem u stručnom štabu Udinezea. Obojica su osobe vredne svakog poštovanja", kaže Karnevale.

Bari nije daleko od Napulja, a Italijani sa posebnim emocijama govore o velikim mečevima koji su odigrani na teritoriji njihove zemlje:

"Taj tim Crvene zvezde je ostavio ogroman pečat u evropskom fudbalu", nadovezuje se Bruno Đordano.

"Imali su na okupu fudbalere vrhunske klase koji su pored neverovatnih tehničkih kvaliteta imali i fenomenalan karakter. Kada se pomene finale u Bariju, prvo što mi pada na pamet je atmosfera na onoj tribini gde su bili smešteni Zvezdini navijači. Koreografija za pamćenje i fascinantan izliv emocija po završetku susreta. Jeste u toj utakmici Marsej bio bolji tokom regularnog toka, ali je Zvezda u seriji penala pokazala neverovatan stepen koncentracije i na kraju stigla do trofeja. Gledajući celu tu sezonu i način na koji su igrali i preskakali prepreke, apsolutno su zaslužili da uđu u istoriju".

Bruno Đordano veruje u potencijal ove generacije Napolija i smatra da Anćeloti ima sve preduslove da se bori za titulu sa Juventusom:

"Najveći problem je odlazak Žoržinja i neće biti lako naći adekvatnu zamenu za italo-brazilca na poziciji organizatora igre. Hamšik je trenutno u prednosti u odnosu na Dijavaru, ali dobro je da Anćeloti ima više opcija na raspolaganju i nadam se da će umeti da pronađe pravo rešenje".

Početak sezone obeležio je poljski reprezentativac Zjelinski koji je sa dva gola kreirao preokret protiv Milana, a par dana kasnije i u dresu državnog tima još jednom nadmudrio Donarumu u meču Lige nacija:

"Njegov stil igre mnogi porede sa Klarensom Sejdorfom, mada mi se čini da Zjelinski poseduje ofanzivnije karakteristike od holandskog asa. Mogla bi ovo da bude sezona potpune afirmacije za poljskog fudbalera", kaže Đordano i dodaje da bi potencijalni reprezentativac Srbije Nikola Maksimović mogao konačno da izbije u prvi plan i opravda ogromna očekivanja navijača i predsednika De Laurentisa.

"Anćeloti ima drugačiji sistem rada od Sarija i rotira mnogo veći broj igrača tokom sezone. Pored Serije A i Kupa Italije, tu je i Liga šampiona. Zato sam ubeđen da će Maksimović imati mnogo veću minutažu u odnosu na pretprošlu sezonu, naročito ako se ima u vidu da Čiričesa zbog povrede duže vreme neće biti u konkurenciji za sastav. Srbin je sada jedina alternativa za Kulibalija i Raula Albiola na poziciji centralnog beka".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC