• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA Super Kup: Region hvata Budućnost u Laktašima

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

ABA Super Kup je već drugu sezonu zaredom uvod u novu košarkašku sezonu u regionu. A, najbolji uvod je borba za trofej u kojoj će učestvovati osam timova.

 Pregled timova ABA lige 2018/19 prenos TV Arena Sport Izvor: MONDO/Mladen Stojović

ABA Superkup biće održan u Laktašima od 20. do 23. septembra, drugi put poslije prošlogodišnje premijere u Baru, gdje je Cedevita osvojila pehar.

U četvrtfinalnim duelima u četvrtak, 20. septembra sastaće se Partizan - Mornar (18 časova) i Budućnost - Igokea (20.30), dok će dan kasnijeu istim terminima snage odmjeriti Cedevita - Zadar, pa Crvena zvezda - Olimpija.

Sve utakmice ABA Super Kupa će direktno prenostiti TV Arena Sport.

Polufinala su na programu 22. septembra, i u njima će se u istim terminima međusobno sastati pobjednici duela u četvrtak, odnosno bolji iz mečeva u petak, dok je finale zakazano za 21 čas dan kasnije.

Promjena u odnosu na prošlu sezonu je bilo u mnogim ekipama, a mi vam donosimo pregled najvažnijih.

Počinjemo od šampiona....

BUDUĆNOST VOLI

Nakon prve istorijske titule u ABA ligi tim iz Podgorice je zadržao domaću okosnicu, ali doveo potpuno novi "kontigent" stranaca. Tako će "plave" dresove i naredne sezone nositi prošlogodišnji MVP lige Nemanja Gordić, Nikola Ivanović, Petar Popović, Zoran Nikolić, Filip Barović, Danilo Nikolić, Aleksa Nikolić i Suad i Sead Šehović, dok su ekipu pojačali na papiru dosta kvalitetniji stranci od prošlogodišnjih.

Erl Klark je prošle godine nastupao za Bešiktaš, a dosta ozbiljan "cv" upotpunjuju nastupi za Orlando Medžik, Finiks Sanse, Los Anđeles Lejkerse i Klivlend Kavalirse. Klark igra na poziciji četvortke, s tim da se može spustiti i poziciju niže, i odlikuje ga odlična ol-raund igra na oba dijela terena.

Koti Klark dolazi iz ruskog Avtodora za koji je u VTB ligi u prosjeku sa pozicije krila postizao 20,04 poena i 8,3 skoka po meču i bio MVP lige.

Eksplozivni bek Edvin Džekson je stigao iz Barselone, dok je Aron Kraft, takođe bek, stigao iz Monaka gdje je biran za najboljeg odbrambenog igrača lige.

Ipak, možda i najveće pojačanje Budućnosti je ostanak Aleksandra Džikića na mjestu šefa stručnog štaba.

Momci iz Podgorice će u renoviranoj Morači igrati i Evroligu što bi mogao biti problem krajem sezone kada se zbog velikog broja putovanja i utakmica u ligaškom dijelu oba takmičenja usljed povećanog opterećenja povećava mogućnost povrede igrača. Budućnost jeste prošle godine igrala Evrokup, ali Evroliga ipak traži dosta veću potrošnju energije.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

CRVENA ZVEZDA

"Crveno-bijeli" u novu sezonu ulaze sa novim trenerom, Milanom Tomićem, ali i skoro pa potpuno novim rosterom. Od prošlogodišnjeg tima tu su Branko Lazić, Dejan Davidovac, Marko Kešelj, Filip Čović i Ognjen Dobrić dok status Stefana Jankovića i dalje ostaje neriješen, ali ne očekuje se da bude dio tima kada počne sezona.

Naravno, tim ne čini pet igrača pa je Zvezda iz FMP-a vratila Borišu Simanića i Aleksu Radanova, potom "pokupila" perspektivnog beka Nemanju Nenadića kao i centra Majkla Odža, a onda na tržištu prionula na posao.

Džo Regland je stigao iz Lokomotiva iz Kubanja i biće primarni organizator igre mada je kroz karijeru bio korišćen i na poziciji "dva". Pojačanje na bekovskoj poziciji je i Bili Beron, dok su se u klub vratili centri Maik Cirbes i Dušan Ristić. "Novajlija" na poziciji krila je prekaljeni Stratos Perperoglu, a roster upotpunjuje krilni centar Muhamed Faje.

Zvezda će ove godine nastupati u Evrokupu, ali je, čini se, primarni cilj povratak titule šampiona ABA lige na Mali Kalemegdan.

Kada je riječ o načinu igre, još se ne zna mnogo jer je su svi mečevi  osim protiv Njižnjeg Novgoroda bili zatvorenog tipa, ali očekuje se sličnost sa ekipama Olimpijakosa kojih je Milan Tomić kao član stručnog štaba bio dio. Izuzetno dobro organizovano u odbrani, atletski dominantno i dosta strpljvo u pozicionom napadu u kojem dominira "pik" igra.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

CEDEVITA

Šampion Hrvatske je, slično Zvezdi, potpuno renovirao sastav u kom je mjesto zadržalo pet igrača iz prošle sezone. Takođe, tu je i novi trener Sito Alonso koji je prošle sezone sa klupe predvodio Barselonu dok ga nije naslijedio Svetislav Pešić.

Alonso je poznat kao trener koji je više okrenut prema napadu pa je ekipa pravljena kako bi odgovarala toj filozofiji.

Amerikanci Džoš Maget i Džastin Kobs će pokrivati poziciju plejmejkera i uz starosjedioca Tonija Katića asistencijama "hraniti" odlične šutere Filipa Krušlina (46 odsto za tri poena prošle sezone) i pridošlicu iz Mursije Vitora Benitea.

Pored bekovske linije, renovirane su i krilne pozicije, ali tu se nije stalo pa je Cedevita osvježena i ispod koša.

Pojačanje od kojeg se najviše očekuje u ofanzivnom smislu je Edžin Kuk koji je stigao iz njemačkog Ludvisburga. Amerikanac igra na poziciji četvrorke i odlikuje ga odličan šut, prodor i atletske sposobnosti.

Brazilsku koloniju je upotpunio centar Augusto Lima dok je stigao i španski reprezentativac Pablo Agilar.

Ono što se može primijetiti kada se analizira roster jeste činjenica da hrvatski šampion u timu ima više stranaca nego domaćih igrača što je svojevrstan povratak na strategiju prije nego što je Jasmin Repeša 2013. godine krenuo sa uspostavljanjem rada rada sa mlađim kategorijama i davanjem prednosti domaćim igračima.

Više stranaca u timu Cedeviti nije donijelo mnogo u prošlosti, da li će ovaj put biti drugačije i sa stranim trenerom?  Ostaje da se vidi...

PARTIZAN NIS

"Crno-bijeli" su u prošlu sezonu krenuli sa dosta problema. Miroslav Nikolić je ekipu preuzeo nakon Eurobasketa i nije uspio da postavi igru koju je želio, ali ni da postavi onu koja bi odgovarala rosteru. Njega je sredinom sezone zamijenio Nenad Čanak, koji je smirio brod, dobio nekoliko pojačanja i uspio da osvoji Kup Radivoja Koraća, a sezonu okonča u polufinalu KLS porazom od Crvene zvezde.

Čelnici Partizana su mladom stručnjaku ukazali povjerenje i ove sezone, ali rezultati na pripremama nisu ohrabrujući. Naprotiv.

Partizan je na turneji po Španiji slavio jedino protiv reprezentacije Angole, dok su od Barselone poraženi sa 37 poena razlike, od Tenerifa 38, Saragose 7, a od Baskonije 37.

Ipak, to su samo pripremni mečevi u kojima se uigravaju mnoge varijante za ono što slijedi.

Najveće pojačanje je svakako Rade Zagorac koji je stigao iz Betisa. Kada je riječ o strancima, Partizan se okrenuo mlađim igračima koji dolaze direktno sa koledža, plejmejkeru Markusu Pejdžu i krilnom centru Džoko Lendejlu.

Takođe, poziciju pleja će pokrivati  "stranci" Aleksa Nikolić (Slovenija) koji dolazi iz Bamberga i dok je iz Bajerna stigao Amar Gegić (BiH) koji može pokrivati i poziciju beka šutera.

Veliko pojačanje je ostanak kapitena Novice Veličkovića.

Kada je riječ o ambicijama, Partizan će sigurno željeti povratak u plej-of regionalnog takmičenja u kojem klub sa takvom tradicijom uvijek ima šansu za trofej.

Anketa

Ko će osvojiti ABA Super Kup u Laktašima?

  • Budućnost Voli

    19.12% (13)

  • Crvena zvezda

    48.53% (33)

  • Cedevita

    5.88% (4)

  • Partizan

    22.06% (15)

  • Neko drugi

    4.41% (3)

Ko će osvojiti ABA Super Kup u Laktašima?

Rezultati

Izvor: MONDO

MORNAR BAR

Veliko iznenađenje prošle sezone je napravio Mornar iz Bara, u kojem je i ovog ljeta bilo prometno. Tim je napustio sjajni Derek Nidam koji je otišao u Monako, ali braća Mihajlo i Đorđije Pavićević uvjeravaju da će ekipa biti jača nego prošle godine kada je ispisana istorijska sezona osvajanjem prvenstva Crne Gore i četvrtog mjesta u ABA ligi. Ko smije da im ne vjeruje?

Kao zamjena za Nidama je stigao Kadin Karington, na poziciju dvojke su stigli Bronson Kejnig i Andre Spat, a na krilo Vinston Šepard.

Ugovore sa Mornarom su produžili Uroš Luković, Nemanja Vranješ, Radoje Vujošević i Strahinja Mićović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

IGOKEA

Dosta promjena je bilo i u redovima bh. predstavnika, Igokee iz Aleksandrovca.

Ekipu je preuzeo Nenad Trajković i od prošlogodišnjeg tima tu su Vuk Radivojević, Robert Rikić i Đorđe Milošević, kao i mladi Darko Ilić koji bi ove sezone mogao imati značajno veći broj minuta od prošle.

Nova dva Amerikanca su plejmejker Džimi Gevin i bek Trej Kel. Veliku ulogu u timu tokom priprema je imao Sava Lešić koji će pod košem u paru igrati sa hrvatskim reprezentativcem Tomislavom Zubčićem.

Domen Lorbek će biti dosta korišćena opcija u napadu u šutu za tri poena, a tu je i povratnik Filip Adamović koji će biti solidna podrška Gevinu na poziciji pleja.

A, dan pred početak Super Kupa je u Laktaše stigao američki bek Orlando Džonson koji posjeduje NBA, ali i evroligaško iskustvo.

„Igosi“ su prošle sezone imali strategiju prema kojoj su se američki košarkaši u klubu zadržavali po nekoliko mjeseci da bi potom uz finansijsku nadoknadu odlazili u „bogatije“ sredine, slično bi moglo da se ponovi i ove godine.

I ove godine cilj je opstanak u ligi, ali je Igokea u prošlosti dosta puta taj cilj premašila i pomrsila račune vodećim timovima regiona.

Zašto ne bi i ove?

Anketa

Ko će biti šampion ABA lige?

  • Budućnost

    11.54% (3)

  • Crvena zvezda

    30.77% (8)

  • Cedevita

    3.85% (1)

  • Partizan

    42.31% (11)

  • Neko drugi

    11.53% (3)

Ko će biti šampion ABA lige?

Rezultati

PETROL OLIMPIJA

Svoju priliku da se umiješa u borbu za prve četri pozicije će tražiti i Petrol Olimpija koja je napravila tim sa dosta mladih igrača, među kojima posebnu pažnju treba obratiti na Luku Šamanića, i iskusnih Mirze Begića i Dražena Bubnića. Dosta se očekuje od američkog centra Marvin Džonsa koji je stigao iz grčkog Kolososa. Takođe, Slovenci su se odlučili za promjenu na klupi pa su kao trenera angažovali Zorana Martića.

U timu su, pored Šamanića, NBA prospekti Marko Simonović (Crna Gora) i Isuf Vladlen Sanon (Ukrajina) koji je bio 44. pik Vašington Vizardsa na ovogodišnjem draftu.

OSTALI

Od druga dva Hrvatska predstavnika, Zadra i Cibone, očekuju se predstave na nivou prošlogodišnjih. Najveće pojačanje za Zadrane su krilo Mario Litl , Malkom Grant i slovenački stručnjak  Aleš Pipan, dok su pod "Toranj" stigli Bredli Rajli-Ros iz Mornara i Marko Ljubičić iz Igokee.

Naravno, tu su i Mega Bemaks i FMP koji će i ove godine sa mladim igračima "napasti" region.

Na kraju, novajlija u ligi - Krka Novo Mesto.

Slovenci se nakon nekoliko sezona kao šampioni Druge ABA lige vraćaju u elitu, ali barem na početku, imaju status prvog favorita za ispadanje.

ABA ligu možete pratiti na kanalima TV Arena Sport, a tu je uvijek vaš MONDO.

Prvo kolo na programu je 29. i 30. septembra, kada će u centru pažnje biti okršaji beogradskih i zagrebačkih timova. Crvena zvezda ugostiće Cibonu, dok će Partizan NIS u glavnom gradu Hrvatske odmjeriti snage sa Cedevitom.

Branilac titule Budućnost dočekaće Krku, povratnika u elitni rang i šampiona ABA 2 lige prošle sezone.

FMP će kod kuće igrati protiv Zadra, Mega će u Laktaše na duel sa Igokeom, a u Ljubljani će se sastati Olimpija i "hit" minule sezone, Mornar iz Bara.

Utakmice će se igrati isključivo vikendom, a do kraja regularnog dijela sezone 17. marta predviđene su dvije pauze - od 25. novembra do 8. decembra zbog kvalifikacija za Svjetski kup 2019. i od 10. februara do 2. marta zbog nacionalnih kupova i posljednjeg, šestog "prozora" kvalifikacija za Mundobasket.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC