Odbrana traži oslobađanje bivših specijalaca

Suspendovani specijalci MUP-a RS Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33), te civil Oleg Banda (34), danas su se ponovo našli pred vijećem Vrhovnog suda RS.

1
A- A A+

Njihova odbrana zatražila je da im se pravosnažno izreknu oslobađajuće presude.

U februaru ove godine Vrhovni sud RS je već jednom ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda Banjaluka kojom je grupa bila osuđena na ukupno 42 godine zatvora, te postupak vratio na novo suđenje. Nakon toga ih je krajem marta vijeće Okružnog suda Banjaluka ponovo proglasilo krivima za pljačku 617.000 KM Unicredit banke iz vozila "Sector securitya" na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine. Kazne su im umanjene, te su dobili ukupno 40 godina robije.

Advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje zastupaju Malića, Paraša i Bandu, ukazale su u žalbi na bitne povrede odredbi Zakona o krivičnom postupku, propuste tokom obavljanja uviđaja, zatim prikupljanja i čuvanja dokaza, ali i na odnos sudskog vijeća Okružnog suda na čelu sa predsjednicom Olgom Pantić prema odbrani, kao i na nadležnost suda.

Ivanović je ocijenila da bi pravosnažna presuda mogla "napraviti rez u sudskoj praksi".

"Krajnje je vrijeme da se neke stvari stave pod 'isto oružje' i da se tužiocu ne tolerišu nezakonitosti koje se čine tokom postupka. Odmah se ograđujem da je sve što kažem kritika presude i postupka, a ne vrijeđanje suda. To mi nije namjera", kazala je Ivanović.

Ona je istakla da postoje brojna otvorena pitanja, na koja Okružni sud nije dao odgovor u svojoj presudi, a tokom obrazlaganja dokumentovanja i čuvanja dokaza, Ivanović je spomenula i slučaj nestanka donjeg veša tragično stradalog Davida Dragičevića (21), a zbog čega je podignuta optužnica protiv dvojice krim-tehničara MUP-a RS.

"Da poštujemo odredbe Zakona o krivičnom postupku, svi materijalni dokazi čuvali bi se u posebnoj prostoriji i ne bismo došli u ovu situaciju, ni sada ni ubuduće. Samo tražimo da se poštuje zakon, ništa drugo. Nema više prošlih vremena, pa da vjerujem instituciji MUP-a ili instituciji tužilaštva", kazala je Ivanović.

Njena kolegica Jasminka Jovišević ocijenila je da je sudsko vijeće nižeg suda bilo "uvrijeđeno" nakon što im je ukinuta presuda, te je zatražila od Vrhovnog suda RS da pregledaju video-materijal sa jednog od ročišta, na kojem je, kako tvrdi, trpila "torturu" sudskog vijeća, a zajedno sa njom i jedan branjenik.

"To je katastrofa, tražila sam i izuzeće vijeća, što je odbijeno. Prijećeno mi je svakih pet minuta da ću biti kažnjena", dodala je Jovišević.

Ona je predložila ukidanje pritvora optuženima.

"Pustite ove ljude iz pritvora, oni već odavno nemaju razloga da budu pritvoreni", rekla je. Tom prijedlogu se pridružila i Aleksandra Metlić, advokatica optuženog Aleksandra Popovića. Ona je ocijenila i da ne postoji nijedan materijalni dokaz koji Popovića dovodi u vezu sa djelom.

Republički tužilac Živana Bajić je samo kratko na kraju istakla da ostaje kod prijedloga da se žalbe odbrane odbiju kao neosnovane i da se potvrdi prethodna presuda. Vijeće Vrhovnog suda RS će žalbe razmotriti u tajnom dijelu zasjedanja i odluku donijeti naknadno.

Ostale vijesti