• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbal se MIJENJA: Algoritam za visinu transfera!

Autor mondo.rs

Uvodi se i taksa za luksuz... I još mnogo toga - FIFA je odlučila da fudbalu doda nova pravila!

Poslije implementacije VAR sistema, čeka nas još noviteta u fudbalu!

FIFA je odlučila da značajno promijeni stvari koje trenutno ne smatra dobre u ovom sportu, a prvi na udaru biće dosadašnji transfer sistem koji favorizuje bogatije klubove i dozvoljava im da "precjenjuju" igrače, bez obzira na takozvani finansijski fer-plej.

Prema pisanju agencije "Rojters", koja je imala uvid u izvještaj "specijalne jedinice" FIFA, predložena je potreba algoritma za izračunavanje obeštećenja!

U izvještaju se navodi da trenutni sistem ima mnogo mana među kojima je najkritikovanija to što se pretvorio u "špekulativno tržište", da je moguća "eksploatacija mladih igrača", kao i da to nije u skladu sa idejama na kojima počiva fudbal.

Upravo to je razlog da se razmotri "izračunavanje obeštećenja" kojima bi došlo do potpune objektivnosti i transparentnosti.

Predsjednik FIFA Đani Infantino još je pri izboru 2016. godine naznačio da mu je važno da se ovo pitanje riješi, a jedno od rješenja jeste matematička formula odnosno algoritam koji primjenjuje CIES - Međunarodni institut za fudbalsku statistiku iz Švajcarske.

KOLIKO VREDE?

Prema izvještaju CIES iz januara, najvredniji fudbaler svijeta bio je Nejmar Žunior (PSŽ) s cijenom od 213 miliona evra. Slijedi Leo Mesi (Barselona) s vrijednošću od 202,2, pa Hari Kejn (Totenhem) 194,7 miliona, Kilijan Mbape (PSŽ) 192,5, Paulo Dibala (Juventus) 174,6 i tako dalje... Najvredniji srpski fudbaler je Nemanja Matić (Mančester junajted) s "cijenom" od 60,3 miliona evra, pa Sergej Milinković-Savić (Lacio) - 58,2 miliona evra.

Oni koriste 19 varijabli među kojima su godine, pozicija, liga u kojoj je igrao, broj postignutih golova, "aktivnost" u klubu i reprezentaciji, nivo kluba koji ga kupuje itd.

Tako bi na osnovu "nauke" bila utvrđena suma koju klub treba da plati za igrača, pa ne bi dolazilo do basnoslovnih "gađanja brojkama" tokom prelaznog roka, niti bismo viđali da mladi igrači iz Brazila - bez velikog iskustva - napuštaju domovinu za 40 i više miliona.

I nije to jedina promjena...

FIFA ima ideju da uvede i "taksu na luksuz" po ugledu na NBA - gde bi se od "kažnjavanih" klubova koji su trošili više nego što su zarađivali - pravio "solidarni fond" od koga bi koristi imali manji i siromašniji klubovi.

Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ


Ideja FIFA je da se uvede i ograničenje na broj pozajmljenih igrača u toku jedne sezone - gdje bi klubovi mogli da pozajme tek od šest do osam fudbalera.

Smatra se da neki klubovi, poput Čelsija, pretjeruju kada na pozajmicu šalju većinu svojih mladih igrača, te da se tako gubi pravi smisao, te se u izvještaju razmatra i to da mnogi od njih tako prestaju da razvijaju svoj talenat.

Postoje i promjene koje se tiču agenata u fudbalu kako ne bi dolazilo do korupcije, a vidjećemo kako će se ove ideje "primiti" u javnosti.

Ipak, najčešće odlučuju oni najbogatiji klubovi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC