Ko je oborio ruski avion iznad Sirije?

Autor:

Francuski ambasador u SAD optužio je Moskvu da širi lažni nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je francuska fregata u Sredozemnom moru lansirala rakete na Siriju kada je oboren ruski avion na teritoriji te zemlje.

"Ruska mašinerija lažnih vesti je pomahnitala: optužuje Francuze da su oborili ruski avion", napisao je na svom nalogu na Twitteru francuski ambasador u Vašingtonu Žerar Aro, dodajući da je oboreni ruski avion zapravo "žrtva sirijske prijateljske vatre".

Portparol francuske vojske Patrik Steže negirao je da je Francuska umešana u ovaj incident ili da je ispalila bilo kakvu raketu, prenosi Rojrters.

U međuvremenu, Tass je preneo, pozivajući se na neimenovanog vojnog eksperta, da je Pariz delimično kriv nakon lansiranja krstarećih raketa sa broda "Overnj".

Rusko Ministarstvo odbrane je prvobitno saopštilo da su ruski vojni avion sinoć oborili izraelski vojni avioni i da su ruski radarski sistemi za vazdušnu kontrolu registrovali lansiranje raketa s francuske fregate "Overnj".

Nešto kasnije, rusko Ministarstvo je saopštilo da su ruski avion oborili sirijski protiavionski sistemi, dok je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je obaranje ruskog aviona rezultat tragičnih i slučajnih okolnosti.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o obaranju ruskog vojnog aviona, navodeći da je krivica na Siriji.

Netanijahu je ponudio "sve neophodne informacije" potrebne za istragu u vezi sa ovim slučajem, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, preneo je Rojters.

Putin je prethodno izjavio da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posledica "spleta tragičnih okolnosti".

Ruski vojni avion oborili Sirijci!

On je naveo da ruski avion, nadomak Sirije, nisu oborili izraelski avioni, javlja Rojters.

"U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je reč o nizu tragičnih okolnosti", rekao je ruski predsednik, na konferenciji za novinare posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tass.

Prema Putinovim rečima, turski avion je svojevremeno "namerno oborio ruski avion", dok u incidentu koji se dogodio sinoć "izraelski avioni nisu oborili ruski".

"Podrazumeva se da moramo najozbiljnije izanalizirati šta se dogodilo. Naš stav o ovoj tragediji je sadržan u saopštenju Ministarstva odbrane, koje se u potpunosti slaže sa mnom", istakao je ruski predsednik.

Uz to, on je uputio izraze saučešća porodicama članova posade i najavio da će Rusija pojačati bezbednost svojih trupa na području Sirije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izviđački avion "iljušin Il-20" oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora u noći između ponedeljka i utorka, javio je AP.

Agencija je dodala da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživele.

Rusko ministarstvo je navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima "F-16" koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju".

U međuvremenu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da će Rusija odgovoriti na akcije izraelskih vazduhoplovnih snaga koje su, kako je rekao, dovele do fatalnog rušenja ruskog aviona "iljušin Il-20" u ponedeljak uveče na području Sirije.

Ostale vijesti