Hajro, jednoruki virtuoz na harmonici (VIDEO)

Autor:

Malo ko u Visokom, ali i šire, nije čuo za Hajrudina Hadžimehmedagića, koji harmoniku svira samo jednom, i to lijevom rukom!

0
A- A A+

Muzika je njegova nejveća ljubav, a od harmonike se ne odvaja. 53-godišnji Hajrudin bez desne šake ostao je pred sam kraj rata u BiH. Ovih dana odmara se u Fojnici, a za "Dnevni Avaz" ispričao je svoju životnu priču.

"Harmoniku sam počeo svirati sa 12 godina po kafanama i dobro sam zarađivao, a bio sam i najmlađi harmonikaš u kulturno umjetničkom društvu u Visokom. Jednom sam donio kući 22 novčanice, popularne 'crvenke'. Otac je otišao u kafanu gdje sam tada svirao i pitao da ih nisam kome ukrao, jer mi nije vjerovao da sam ih zaradio", priča Hajrudin.

Profesionalno se do rata bavio sviranjem harmonike, a kada je ostao bez šake mislio je da više nikad neće moći zasvirati.

"Onda sasm saznao da u Italiji jedna firma pravi harmonike za sviranje jednom rukom. Platio sam je 15.000 KM, oko 60 posto novca sam dao ja, a ostalo su pomogli moji prijatelji. Danima i mjesecima sam, plačući, učio svirati jednom rukom. Sve ispočetka. Ali, trud se isplatio, vremenom sam se usavršio i mislim da u Evropi, osim mene, nema niko ko svira harmoniku samo jednom rukom i to lijevom", kaže Hajrudin.

Poslušajte Hajru kako sa svojim jaranima svira popularnu sevdalinku "Snijeg pade na behar na voće"...

Izvor: Suad Pasic/YouTube

Tagovi:

Ostale vijesti