Prijavljene sumnjive registracije za 303 birača

Autor:

Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas su stigle prijave u vezi sa mogućom zloupotrebom biračkog prava kojima su obuhvaćena 303 lica.

0
A- A A+
glasanje, izbori, glasački listići Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Zakonska obaveza CIK-a je, ako postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo, da o tome informiše Tužilaštvo BiH", izjavila je Srni portparol Komisije Maksida Pirić.

Ona je dodala da CIK parcijalno, odnosno kad spremi određeni set dokumentacije u vezi sa ovim prijavama, informaciju prosljeđuje Tužilaštvu BiH.

CIK je juče Tužilaštvu BiH dostavio informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača za glasanje putem pošte koja obuhvata 150 lica u Odžaku, Orašju i Doboju.

Zbog mogućih zloupotreba prilikom registracije birača putem pošte, CIK je odlučio da opštinskim i gradskim izbornim komisijama dostavi biračke spiskove za te opštine, odnosno gradove, lica registrovanih za glasanje putem pošte koji će sadržavati ime, prezime, datum i mjesto rođenja tih lica.

"Dostavljanje instrukcije CIK-a i spiskova počelo je jutros i biće završeno do kraja dana", precizirala je Pirićeva.

Prema odluci CIK-a, opštinske, odnosno gradske izborne komisije zadužene su da te spiskove učine dostupnim građanima i da o tako utvrđenim eventualnim zloupotrebama obavijeste Komisiju do 6. oktobra.

Ako se takva lica pojave na dan izbora, CIK o tome treba da bude obaviješten do ponoći tog dana.

Opšti izbori u BiH održavaju se 7. oktobra.

Ostale vijesti