Apple platio drakonsku kaznu, najveću ikad!

Autor:

Iako prvobitno nije hteo da plati, Apple je na kraju “skinuo EU sebi s leđa“ plaćanjem verovatno najvećeg iznosa ikad za okončanje sudskog procesa.

Apple platio drakonsku kaznu, najveću ikad! Foto: MONDO portal. Sa WWDC 2014 kongresnog centra.

Apple je u EU kasu ulio 15.3 milijarde dolara, odnosno preko 13 milijardi evra, kao kaznu za izbegavanje plaćanja poreza u Irskoj i dovođenja konkurenata u podređeni položaj zbog takvg poslovanja. Evropska Komisija je preduzela mere tokom 2016. i 2017. godine i protiv kompanije Apple i protiv irske vlade, koja je dala takve uslove poslovanja iPhone proizvođaču - tako da je to izigralo ne samo zakone EU, nego i konkurenciju.

“Novi iPhone je previše jeftin, brinemo“

Sad, kad je Apple platio svih 13.1 milijardu evra EU, Komisija je najavila da će povući pravne mere, koje je preduzela nakon što je došlo do spora. Apple je, zajedno sa irskom vladom, iskorišćavao poreske olakšice od 2003. do 2014. godine, objavila je GSMArena.

Apple je odbio da komentariše vest, ali je ranije najavio da je siguran da će odluka biti preokrenuta i da će se žaliti na ishod, ako bude loš po kompaniju, pa svakako ovo smatrajte još uvek nezavršenom pričom, koja će verovatno trajati godinama.

Ostale vijesti