• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dalić: Odstranio bih i Modrića iz tima!

Autor mondo.rs

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić o odstranjivanju Nikole Kalinića iz tima tokom Mundijala u Rusiji, objavio i da je već bio doneo odluku da napusti nacionalni tim, ali da se predomislio.

 Zlatko Dalić: Odstranio bih i Modrića iz tima! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Zlatko Dalić je doživeo san sa hrvatskom fudbalskom reprezentacijom minulog leta. Osvojio je drugo mesto na Svetskom prvenstvu, što je najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala.

Dalić je nadmašio rezultat Miroslava "Ćire" Blaževića iz 1998. godine kada su "kockasti" osvojili treće mesto. Istina je da je Hrvatska u Rusiji imala mnogo sreće, u osmini finala se provukla na penale protiv Danske, na penale je prošla i Ruse, ali je isto tako činjenica da je Hrvatska imala kvalitet za visoku poziciju.

Ipak, nije sve bilo idealno po Hrvate u Rusiji. Počelo je neprijatnim događajem - zbog neposlušnosti iz ekipe je odstranjen Nikola Kalinić (naljutio se što je bio rezerva u prvoj utakmici protiv Nigerije i smarao je da treba da bude u timu).

Na Vikend medija festivalu (Weekend Media) u Rovinju na panelu "Šta za brend Hrvatska znači fudbal?", Zlatko Dalić je govorio i o tom slučaju.

Bio je upitan da li bi isto postupio da su, recimo, tako, poput Kalinića, postupili Luka Modrić ili Mario Mandžukić?

Dalić bi odgovorio da bi.

"Bilo ko da je bio u toj situaciji, da ne ulazim sad ko (od fudbalera), mora da ode. Ako ćemo da pravimo selekciju on može, on ne može, onda to nije dobro. Ako nisi isti prema svima, onda sam sebi stvaraš probleme i čim uđeš u kompromis takve prirode, onda ti nisi gazda svlačionice, ne vladaš svlačionicom. Ćiro Blažević i ja imamo drugačiji stil, drugačiji način rada. Nisam od toga pravio dramu, šou, nego sam pokušao da to (izbacivanje Kalinića, prim. aut.) uradim što tiše, mirnije i bezbolnije", rekao je Dalić.

Smatra da je taj pristup bolji u današnje vreme, kada su fudbaleri vrhunski profesionalci i mnogo zarađuju i da agresivan način nije dobar.

"Ja sam javno rekao, i ponoviću, nisam ni ponosan, ni srećan zbog toga što se dogodili. On je moj poraz (Nikola Kalinić). Nisam uspeo njega, jednog, da uverim u svoje poštene namere. Jeste mi žao, ali i to se dešava".

FUDBAL JE MNOGO DOPRINEO BRENDU HRVATSKE

Koliko je uspeh Hrvatske u fudbalu doneo mnogo toj zemlji, najslikovitije prikazuje fotografija Engleza u hrvatskom dresu u jednoj epizodi nagrađivane emisije "Inside the NFL".

O tome kako saopštava igračima da nisu odabrani:

"Razgovarao sam sa njih pet, šest. Tu je važno imati adekvatan pristup svakome pojedinačno. Neko ne voli da bude kritikovan pred drugima. Razgovarao sam pojedinačno sa svakim od njih, jer insistiram na poštenom pristupu, kojim štitim i sebe. Odbiti nekoga bez jasnog obrazloženja šalje pogrešnu, grubu sliku i o meni, i mojoj ideji".

Posle poraza je najteže...

"'Skupiti' se i složiti ispočetka, jer mi više rušimo, nego što spajamo. Problem je to stalno rušenje, bez ikakve pozitivnosti. Lako je da jedan loš dan, ili jedna loša utakmica, upropaste sve - čak i tim, ili porodicu. Moj cilj bio je da ostanem pozitivan, ne da bilo koga napadam. Moj fokus bila je ta Nigerija, verujte da je Nigerija u mojoj kući bila i ručak, i večera (smeh). Jedino o čemu sam razmišljao je kako da prođemo grupu".

O fokusu...

"Mislio sam korak po korak, fokusirao se na jednu po jednu utakmicu. Nisam pratio medije, niti reakcije, iako znam da su bile pozitivne. Hoću da se zahvalim i medijima jer su zaista bili realni, prenosili su sve onako kako je i bilo. Moj fokus bio je svaki trening, svaka utakmica, korak po korak. I kada smo mogli da 'poletimo', posle Argentine (ubedljiva pobeda Hrvatske 3:0), ja sam bio taj koji je rekao: 'Stanite, možete i više, ali ne ako sada poletite, moramo da se smirimo'. To možda potiče iz mog iskustva, iz rada, možda i samog karaktera jer jesam miran i staložen. Šta bismo imali od toga da budem na klupi, galamim i derem se? Da vičem na igrače i stvaram im presiju. Pritom, da me onaj na kojeg vičem ni ne čuje. To je šou, a tome nije mesto u fudbalu".

"Došao je poziv koji sam čekao ceo život. Ja sam verovao u tu reprezentaciju. Ja sam verovao u sebe" - Dalić o pozivu da bude selektor Hrvatske.

Dalić je rekao i da je već bio doneo odluku da napusti kormilo reprezentacije, ali...

"Sa porodicom sam doneo odluku da napustim mesto selektora. Ali kada sam došao i video te emocije, tu ljubav, shvatio sam da na to nemam prava. Ne mogu da tu nešto pričam o domoljublju, a onda odem 'za lovom', kakvu bih to poruku poslalo?".

Budući cilj...

"Mart 2019. i pronalaženje tri, četiri mlada i energična igrača, kao što je Rebić bio na Mundijalu. Njih nekoliko koji će opet Hrvat učiniti srećnim i ponosnim".

Da li se boji da bi eventualni poraz ukaljao zaostavštinu?

"Ničega se ne bojim, da sam se bojao, ne bih prihvatio ovo mesto. Napravićemo rezultat, u to verujem i ne bojim se posla za koji mislim da umem da ga obavljam. Biće problema, biće teških trenutaka ali me neće ništa poljuljati. Važno je da imam podršku i poverenje igrača, a da me sutra ili prekosutra smene, to je normalno ako ste selektor".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC