Lavrov: BiH se mora osloboditi spoljne uprave

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik RS Milorad Dodik poručili su danas na konferenciji za novinare u Banjaluci važnost odlaska visokog predstavnika iz BiH.

Lavrov je ocijenio „neopustivim“ da se i dalje imenuje visoki predstavnik u BiH.

Poručio je da nije Rusija pokušavala da očuva „elemente protektorata u BiH“.

- Obrnuto je. Na svim nivoima i formatima se borimo za očuvanje osnovnih principa Dejtonskog sporazuma. BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom je priznata kao samostalna i nezavisna država. BiH je prije 15 god bila članica Savjeta bezbjednosti, a to što do sada Zapad imenuje ovdje visokog predstavnika, smatram nedopustivim – kazao je Lavrov.

Podvukao je da se Rusija čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i da je protiv bilo kakvog pokušaja da se on revidira.

- Bilo koje reforme moguće su samo samo uz dogovor dva entiteta i tri državotvorna naroda – podvukao je Lavrov i dodao da oni „stalno vide privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu“.

- Prezrelo je pitanje oslobađanja BiH od spoljne uprave, da bi zemlja mogla da bude suverena država koja sama rješava pitanja – istakao je.

Dodik odlikovao Lavrova

Govoreći i o brojnim otvorenim pitanjima na Balkanu, a koja se tiču Kosova, Makedonije i Crne Gore, Lavrov je poručio da se ta pitanja trebaju rješavati na uzajamnu korist i uz saglasnoti svih učesnika i zainteresovanih naroda.

- Nedopustive su akcije zapadnih zemalja koje pokušavaju da nametnu narodu ovdje vještački izbor – ili ste sa nama ili ste za Rusku Federaciju. Rusija uvijek radi otvoreno u vanjskoj politici – kazao je Lavrov.

Govoreći o uticaju Rusije u regionu, Lavrov je spomenuo primjer Makedonije, te kazao kako tamo predstoji referendum.

- Pozivam vas da pogledate medije, društvene mreže i šta govori Rusija tim povodom. Ne govoirmo ništa što bi se moglo tumačiti kao miješanje – naglasio je Lavrov uz ocjenu da zapadne zemlje istovremeno, „navijaju za jedno rješenje“.

- Ako to nije direktno miješanje, onda ne znam šta je – istakao je ruski diplomata.

Lavrov u Banjaluci: Prijateljstvo i bratska ljubav

Lavrov je govorio i da se Rusija zalaže za razvoj odnosa sa RS u svim oblastima, te o porastu robne razmjene sa BiH, a koja se u mnogome odnosi na izvoz voća i povrća iz RS. Izrazio je zahvalnost za podršku poslovanju ruskih kompanija u RS. Podsjetio je da Gasprom već nekoliko godina obezbjeđuje isporuku ruskog gasa kroz RS, te da je u decembru sa „Gas-resom“ potpisan ugovor za izgardnju fabrike za tečni gas u Zvorniku.

- Nadamo se da će se tečni gas korisiti ne samo u RS nego i Srbiji – rekao je Lavrov.

Predsjednik RS Milorad Dodik je odbacio sve „špekulacije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije“.

On je kazao da RS u prošlosti „nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji“, uz ocjenu da je to nepravedno i vrijeđa bazične interese.

Dodik je Rusiji posebno zahvalio za principijelno ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma, kao i razvoja događaja oko uložene rezolucije u Savjetu bezbjednosti.

- Ta rezolucija je osuđivala srpski narod za genocidne namjere u prošlom vijeku. Principijelno ponašanje Ruske Federacije je još jedna dokaz prijateljskog odnosa. Tu se radilo o neisitini. Rusija je to prepoznala i zahvalan sam u ime RS i srpskog naroda – kazao je Dodik.

Lavrov: Rusija nema favorite na izborima u BiH

Dodik je odgovarajući na pitanje da li je „ruski čovjek“, kazao kako pripada srpskom narodu i da poštuje i voli Rusiju ali želi saradnju sa svim zemljama.

- Vještačka priča je nametnuta o antiruskoj histeriji. Ovdje imate prisustvo vojnih snaga Zapada bez ijednog ruskog vojinika, pa je onda beskorisno razgovarati o nekom uticaju. Rusija ovdje ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije, nego zapadne zemlje, prije svega SAD – rekao je Dodik.

Poručio je da sa Lavrovim ima zajednički stav da visoki predstavnik treba da ode kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

- Miješanje stare administracije SAD-a, u liku sadašnje ambasadorke, prevršilo je svaku mjeru dobrog ukusa i ne doživljavamo je prijateljski – rekao je Dodik.

Tagovi:

Ostale vijesti