Ove navike ubijaju strast među vama

Autor:

Ako želite da održite tu varnicu strasti među vama, evo šta ne treba da radite.

U savršenom svetu, spavaća soba bi trebalo da bude mesto na kojem vi i partner uživate. Ali, realnost nije baš tako savršena, pa se gomilaju obaveze, deca dolaze i pitaju da spavaju sa vama u krevetu...

Takve stvari se dešavaju, ali ne treba da dozvolite da se depavaju stalno jer itekako mogu da utiču na vaš odnos sa partnerom.

Bračni terapeuti navode sedam najčešćih navika koje uništavaju seksualni život – a sve te navike "obavljamo" u spavaćoj sobi.

1. U krevetu pričate kako ste proveli dan

Te nimalo seksi razgovore o tome ko će da plati račun za telefon ili šta je rekla koleginica na poslu, ostavite za neku drugu priliku, savetuje terapeut Danijel Kepler.

"Jasno, parovi moraju da razgovaraju o nekim svakodnevnim stvarima, ali ne u spavaćoj sobi. Jednostavno, postoji nešto u ovoj vrsti razgovora što umanjuje bliskost i romantiku u spavaćoj sobi".

2. Pričate na telefon u krevetu

Otprilike tri ćetvrtine odraslih ljudi koji žive sa partnerom na spavanje sa sobom nose i telefon, pokazalo je istraživanje. Od ukupnog broja ispitanika, 35 odsto smatra da se upotreba telefona u krevetu negativno odrazila na njihov seksualni život.

Ne dozvolite to. Osim ako ne želite da na telefonu pustite neku muziku koja će vas uvesti u seksi raspoloženje, telefon držite podalje od kreveta, savetuje psihoterapeut Alena Gerst.

"Kada radite nešto na telefonu, uopšte ne obraćate pažnju na partnera. Možda vam nešto govori ili pita, a vi ni ne slušate jer ste zauzeti gledanjem u ekran. To definitivno ne poziva na intimnost".

3. Dozvoljavate deci da spavaju sa vama

Ako imate decu, neizbežno je da će ponekad prespavati sa vama u krevetu, jer su sanjali nešto ružno ili jednostavno žele malo vremena sa vama. Dopustite im to ponekad, ali nemojte da to postane navika, savetuje terapeut Kurt Smit.

"Brojni muškarci koji su mi dolazili kažu da zateknu partnerku kako sa detetom spava u njihovom bračnom krevetu i to im jednostavno promeni ono kako se osećaju u spavaćoj sobi – to više nije njihov prostor", kaže ovaj terapeut, inače specijalizovan za savetovanje muškaraca.

"To lako može da postane izvor konflikta i udaljenosti među partnerima".

4. Puštate da soba bude u neredu

Znate tu gomilu odeće koja je "započela svoj život" u ćošku vaše spavaće sobe? Imali biste više šanse za intimnost, ako biste je napokon sklonili.

"Nered ubija intimnost. Nedavno mi je jedan klijent rekao da mu nered u spavaćoj sobi ubija raspoloženje i priznao da je i on delimično kriv za to", ističe Smit.

5. Radite u spavaćoj sobi

Prvo pravilo održavanja balansa između privatnog i poslovnog života? Držite poslovne obaveze dalje od spavaće sobe! Čak i ako samo morate da odgovorite na mejl ili da obavite poslovni poziv, uradite to u drugoj prostoriji.

"Krevet i spavaću sobu želite da povezujete sa mirom i romantikom, ne sa stresom zbog poslovnih obaveza. Učinite sebi i partneru uslugu, ne dozvolite da spavaća soba bude radna soba", kaže Kepler.

6. Spavaća soba je postala dnevna soba za celu porodicu

Nije retkost da spavaća soba roditelja postane druga dnevna soba za celu porodicu. Zabavno je, i idealno mesto da deca tu gledaju crtaće, recimo.

"Brojni parovi su mi rekli da vole svoju decu, ali da su zbog njih izgubili svaki lični prostor u kući. Spavaća soba roditelja lako postane novo igralište za decu, ali ako cenite svoju intimnost, ne bi trebalo to da dozvolite", zaključuje Smit.

Ostale vijesti