Napad na Iran: Na vojnoj paradi 29 mrtvih! (VIDEO)

Autor:

Iranski državni mediji objavili su da su naoružani napadači ubili najmanje 29 osoba i ranili još najmanje 50 osoba u napadu izvršenom tokom vojne parade u gradu Ahvaz, na jugozapadu Irana.

0
A- A A+

Broj žrtava u napadu tokom vojne parade u Iranu porastao je na 29, dok je ranjeno više od 55 ljudi. Među mrtvima i ranjenima je navjiše pripadnika elitne Revolucionarne garde.

Iranski predsednik Hasan Rohani obećao je "strašan odgovor" Irana .

Naoružani napadači u vojnim uniformama ranije danas su pucali na mesto gde su na paradi sedeli vojni i policijski zvaničnici.

Izvor: Fonet

Sva četiri napadača su ubijena, a odgovornost su preuzele dve organizacije - Iranski, etnički arapski opozicioni pokret nazvan Nacionalni otpor Ahvaza i tzv. Islamska država, ali nijedna grupacija nije dala dokaze za svoje tvrdnje, prenose agencije.

Portparol iranske Revolucionarne garde koja je najavila odmazdu, kazao je da su napadače trenirale dve arapske zemlje Persijskog zaliva, kao i da je povezana sa SAD i Izraelom.

Ministar spoljnih poslova te države Mohamad Džavad Zarif poručio je da će ona odgovoriti brzo i odlučno.

"Regrutovani teroristi, istrenirani, naoružani plaćenici stranog režima napali su Ahvaz. Iran će odgovoriti brzo i odlučno braneći živote Iranaca", poručio je Zarif na Twitteru, prenosi Rojters.

AP prenosi navode iranske državne agencije IRNA da su među ranjenima i jedna žena i dete.

Navodi se da su u ranijem izveštaju napadači pominjani kao pripadnici "Takfirija", što je termin koji se u Iranu koristi za Islamsku državu.

Rojters je prethodno preneo navode iranske državne televizije o ovom napadu.


"Pucnjavu je započelo nekoliko naoružanih napadača koji su se nalazili iza bine tokom parade. Nekoliko ljudi je ubijeno i ranjeno", javio je dopisnik iranske televizije.

Ova televizija nije javila da su napadači ciljali binu na kojoj su se okupili zvaničnici kako bi posmatrali tradicionalnu paradu povodom godišnjice početka rata s Irakom koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Odgovornost za napad  preuzela je antivladina arapska organizacija Nacionalni pokret Ahvaza, a portparol iranske Revolucionarne garde koja je najavila odmazdu, kazao je da su tu grupu trenirale dve arapske zemlje Persijskog zaliva, kao i da je povezana sa SAD i Izraelom.

"Ove teroriste... trenirale su i organizovale dve.. zalivske zemlje. Oni nisu od Islamske države ili drugih grupa koje se bore protiv islamskog sistema (Irana).. već su povezane sa Amerikom i Mosadom (izraelskom obaveštajnom službom)", kazao je danas portparol Revolucionarne garde za državnu agenciju IRNA.

Iranski predsednik Hasan Rohani naložio je danas bezbednosnim snagama da identifikuju odgovorne za današnji napad.

Tagovi:

Ostale vijesti