• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović: Nikada nisam imao problem sa zvezdama

Autor mondo.rs

Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović o problemima selektora i sukobu na relaciji FIBA - Evroliga

 Željko Obradović o problemima selektora i neodazivanju reprezentativaca Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Željko Obradović, čovek-trofej, zna kako se prave šampioni i postižu vrhunski rezultatski. U karijeri je ostvario mnogo uspeha, kako na klupskom planu, tako i na reprezentativnom.

Trener Fenerbahčea upoznat je i sa kakvim problemima se uvek susreću selektori pred okupljanje nacionalnih timova.

"Kreneš sa najvećom mogućom motivacijom, napraviš spisak i onda ti njih petorica kažu da su povređena, a druga petorica izmisle neki razlog da ne igraju. Potom kreneš da radiš i onda dođu povrede. Osim toga, neki su igrači u reprezentaciju dolazili zbog 'izloga', a sada više ne. Ipak, nijedan od njih ne može da me uveri da mu reprezentacija nije donela nešto dobro", izjavio je za "Jutarnji list" Obradović pred start jakog turnira u Zadru, na kojem će njegova ekipa učestvovati i ove sezone.

Popularni Žoc ima iskustvo kada stvari krenu loše. Na Evropskom prvenstvu 2005. njegova selekcija je pred domaćom publikom doživela debakl i završila takmičenje posle prve faze.

"Nikad nisam imao problema sa najboljima, onima koje vi zovete zvezdama. To su obično i pravi ljudi. Ne postoji na svetu taj koji te može sprečiti ako ti želiš, uz uslov da ti nacionalni Savez plati osiguranje. Tvoj NBA klub ne može da ti zabrani, može samo da predloži, a ti si taj koji odlučuje. Ključna je i motivacija igrača. Iako u reprezentaciju dolaziš dobrovoljno, to ne znači da možeš da se ponašaš u stilu 'došao sam i mogu da radim šta hoću'. U tom slučaju bolje je da ne dolaziš jer, kada nosiš grb nečije zemlje, onda su norme ponašanja nužne".

Izvor: MN PRESS

Hrvatska javnost nedavno je saznala da u njihovoj reprezentaciji ima problema, da je bilo nediscipline, da su neki igrači preterivali u piću...

"Treba imati i razumevanja, to su mladi ljudi pa se i pijanstvo dogodi. Ali tada ti, kao trener, sa igračem obaviš razgovor, a i kažeš ostalima da to ne može tako. Ako se to ipak ponovi, onda više nema uveravanja, nego ga šalješ kući. Jer, ako tako nešto tolerišete više puta, onda je to loš primer drugima koji će pomisliti da je to prihvatljivo ponašanje", rekao je Obradović i objasnio kako on takve stvari reguliše u Fenerbahčeu.

"Na početku svake sezone kažem im da nisam policajac i da neću nikoga da pratim, ali da svi oni moraju da paze kako se ponašaju jer svakodnevno predstavljaju svoj klub. Ja igrača nikad nisam kaznio novčano, ali jesam na način da je morao da odvede celu ekipu na večeru, pa nam to posluži da se družimo i napravimo bolju atmosferu. Na početku sezone obično ja budem taj koji je zakasnio, namerno, pa odvedem tim na večeru. Za primer".

Obradović je prokomentarisao još jednom "rat" između FIBA i Evrolige, zbog kojeg selektori ne mogu da računaju na najjači sastav u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

"Uvek kažem igračima da treba da igraju za reprezentaciju, da je to najveća čast, ali samo u pravo vreme, a kvalifikacioni prozori FIBA u novembru i februaru to nisu. Nije normalno da reprezentacije igraju bez svojih najboljih igrača, ali očigledno da to nekome nije jasno. Eto dogodiće se da se istog dana igra meč kvalifikacija Turska - Španija, i meč evroligaša iz tih zemalja!"

Rešenja nema na vidiku…

"Prošle sezone je u NBA ligi bilo 85 igrača koji nisu mogli da igraju za svoju reprezentaciju. Ako NBA liga to ne dozvoljava, zašto bi to činila Evroliga, odnosno igrači sami, jer ja nikad igraču nisam rekao da ne može igrati za svoju reprezentaciju, to je isključivo njegova odluka", naveo je Željko Obradović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC