U Banjaluci više glasača nego stanovnika

Autor:

Banjaluka prema popisu iz 2013. godine ima 185.042 stanovnika, dok je pravo glasa na predstojećim izborima ostvarilo 191.175 Banjalučana.

0
A- A A+
glasanje, izbori, neregularni, Foto: MONDO Sivački Goran

Ako se posmatraju brojke, u najvećem gradu Srpske ima oko 6.000 više birača nego stanovnika, što je za većinu građana potpuno nelogično. Otvara se pitanje kako to da birački spisak pokazuje jedno, a popis stanovništva nešto sasvim drugo, piše "Euro Blic".

I dok je za mnoge birače prva asocijacija prevara i ono čuveno pravo glasa mrtvih, stručnjaci kažu da ipak nije sve tako crno i bijelo. Iako ne isključuje mogućnost manipulacije, demograf Aleksandar Čavić kaže da za nepodudaranje brojki postoje i logična demografska objašnjenja - mnogi nisu popisani jer ne žive u Banjaluci.

"S obzirom na to da je dijaspora Banjaluke ogromna i da se mnogo ljudi odselilo, ovakav rezultat je bio za očekivati. Ima ih koji prijavljuju prebivalište ovdje i vade lične dokumente, zbog čega su na biračkom spisku, ali žive u dijaspori i nisu na popisu stanovništva", objašnjava Čavić.

Dodaje da na ove brojke utiče i to što Banjaluka posljednih godina bilježi negativan prirodni priraštaj, što znači da je mladih, bez prava glasa, sve manje.

"Naravno da mnogo utiče i to što imamo jako nizak prirodni priraštaj, pa samim tim i nisam udio mladih", kaže on, te dodaje da i pored logičnih objašnjenja postoji mogućnost izbornog inženjeringa i manipulacije.

Mnogi na manipulaciju sumnjaju zbog toga što cijela BiH birača ima iznad prosjeka. Stručnjaci tvrde da kada se birački pisak uporedi sa rezultatima popisa, dolazimo do toga da su skoro 95 odsto populacije BiH birači, dok je svjetski prosjek oko 78 odsto.

Predsjednica Gradske izborne komisije Nada batinar saglasna je sa demografom. Kaže da postoje logična objašnjenja, te dodaje da Banjaluka svakako nije jedina lokalna zajednica sa ovom razlikom.

Ona naglašava da je birački spisak rezultat dokumenta koji su izdali nadležni organi, a to su lične karte, pasoši i vozačke dozvole.

"Birački spisak je, dakle, rezultat imanja jednog od tri dokumenta i to je prosto tako. Procedure su jasne i definisane", rekla je Batinar, te dodala da za detalje nema kopetenciju da komentariše.

Stotine hiljada birača bez lične karte

Bilo manipulacija ili ne, 191.175 Banjalučana ima pravo da 7. oktobra glasa i to na 270 biračkih mjesta. Od toga je 267 lokacija za glasanje redovnih birača, jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićem, jedno mjesto za glasanje u odsustvu za opštinu prebivališta iz 1991. godine i jedno mjesto za opciju glasanja "lično".

Iz GIK-a navode da je u odnosu na lokalne izbore 2016. godine promijenjeno 12 lokacija biračkih mjesta. "Euro Blic" podsjeća da je 2. oktobra 2016. godine, kada su Banjalučani posljednji put i glasali, pravo za izađe na izbore imalo 189.473, a iskoristilo 105.336. glasača.

Tagovi:

Ostale vijesti