• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak "otpisanog" Partizana!

Autor mondo.rs

Bodovi iz 158. "vječitog derbija" se dijele, a Partizanu ostaje utjeha da je nadigrao favorizovanu Crvenu zvezdu i da je bio mnogo bliži pobjedi.

 Vječiti derbi - nalaiza FK Partizan Izvor: Mondo/Goran Sivački

"Primićemo pet komada! To je tragedija", izjavio je pred 158. "vječiti derbi" Dragan Đurić, bivši predsjednik Partizana. Nekadašnji čelnik kluba iz Humske ne da nije vjerovao u tim trenera Zorana Bate Mirkovića, već je nekoliko dana pred utakmicu sa Crvenom zvezdom u jednoj izjavi dobro izvrijeđao aktuelni sastav crno-bijelih i upravu kluba.

"Partizan od osnivanja nije imao gori tim. Boli upravu du.. za Partizan! Kakvi su nam ono odbrambeni igrači? Nemamo sredinu, nemamo napad… Ma nikad gori tim nismo imali", rešetao je čovjek koji je osvojio pet titula, ali i za čije je vrijeme dug Partizana postao višemilionski, a klub doveden u stanje potpunog rasula. Posljedice njegovog poslovanja i danas se osjećaju.

Ali, dobro…

Da se Đurić ne razumije baš najbolje u fudbal nije strano onima koji ga bolje poznaju. Nešto slično je rekao i kada je Partizan gostovao Genku u Ligi šampiona 2011, a on bio taj koji je izdvajao mizerna sredstava za pojačanja i odlukama o prodaji igrača u posljednji čas dovodio trenere u nezavidne situacije.

"Plašim se da ne primimo pet komada", izustio je Đurić, koga su nekoliko godina ranije najbliži prijatelji učili pravilima fudbala.

Aleksandar Stanojević je izgubio u Belgiji, ali je "parni valjak" bio odličan na toj utakmici, baš kao i u 158. "vječitom derbiju"!

"Ono napadač? Onaj visoki? Ona roda iz druge lige Portugalije? Nikad prije nismo dovodili igrače iz druge lige i predstavljali kao velika pojačanja", ocrnio je Đurić Rikarda Gomeša, momka koji je majstorijom u 33. minutu matirao toliko hvaljene odbranu i golmana Crvene zvezde.

Partizan je za 90 minuta viteške borbe nadigrao crveno-bijele, Mirković je pobijedio Vladana Milojevića, koga je na kraju sreća spasila da ne doživi možda i rezultatsku katastrofu, jer su crno-bijeli stvorili dovoljno prilika da do vrha napune mrežu najvećeg protivnika.

Međutim, Đurić nije jedini koji je loše predvidio ishod derbija i vidio poniženje Partizana. Mnogi bivši igrači, čelnici kluba, pa i navijači nisu vjerovali da tim koji se prilično mučio kroz Superligu Srbije i sa nedovoljno iskusnim trenerom može uopšte da parira prvaku države i učesniku Lige šampiona.


Grdno su se prevarili.

Možda već poslije tridesetak sekundi prvog poluvremena, kada je Milan Borjan pogriješio, a Partizan propustio prvu šansu da dođe u vođstvo. Ako ne tada, onda poslije nešto više od pola sata. U tim trenucima "valjak" je već dominirao terenom i svaki napad crno-bijelih se činio kao ozbiljna pretnja po Zvezdu.

Gol je "visio u vazduhu"…


Razigrani i više nego raspoloženi za igru  Marko Janković, debitant bez trunke straha Goran Zakarić, prefinjeni fudbalski znalac Danilo Pantić, najistureniji Rikardo, preporođeni Saša Zdjelar i sjajni Aleksandar Šćekić, čiji je kvalitet stavljen pod sumnju, a on partijom za pamćenje neutralisao najopasniji dio tima Zvezde na čelu sa Markom Marinom, imali su mnoštvo ideja kako nadmudriti daleko skuplji tim rivala. I što je najvažnije, lako su ih sprovodili u djelo.

Partizan nadigrao Zvezdu, ali osvojio samo bod

Partizanu je nedostajala samo realizacija, koncentracija u završnici, što se ispostavilo kao jedina od ranije uočenih slabijih tačaka koju Mirković nije uspio da popravi za derbi. On ga je i koštala i prve trenerske pobjede u "vječitim derbijima".

Partizan nikoga u prvenstvu do sada nije nadigrao kao Crvenu zvezdu u nedjelju. Crno-bijeli tim bio je manje opasan i protiv Radnika, Dinama, Mladosti, Zemuna, Mačve, Bačke, o Proleteru koji ga je igrački "ubio" na "Karađorđu prije samo nedelju dana - da i ne govorimo.

Izvor: MONDO


Odbrana Partizana je takođe, završila, veliki posao, lako neutrališući napad Zvezde vrijedan kao cijeli tim "parnog valjka". Dopunjavali su se defanzivci Partizana, kojima su bez greške komandovali fenomenalni Nemanja R. Miletić i Mark Valjente. Špartao je uz lijevu aut liniju i Nemanja G. Miletić, ginuo za svaku loptu, kao i najmlađi Svetozar Marković.

U drugom poluvremenu, kada je Partizan oduzeo gas i Zvezdi prepustio loptu, očigledno ostajući bez snage i šansu vrebajući iz kontre, gost je teško uspjevao da ugrozi motivisanog Vladimira Stojkovića. Tek pokušaj Bena i lako uhvaćena lopta golmana crno-bijelih, a na drugoj strani prečka Pantića i "mrtva" prilika za Rikarda.

Kada nije iskoristio te prilike, Zvezde je izjednačila iz prekida. Korner, pa skok i trzaj glavom Ričmonda Boaćija i sporna lopta u golu. Da li je ili nije odbrana Partizana kapitulirala ostaće vječita dilema. Ali, ako ne VAR, onda je ovo još jedan primjer (iz "vječitih derbija) da je gol tehnologija neophodna srpskom fudbalu, a ne prepiranja po medijima i slobodna tumačenja, ekspertize…

Zoran Mirković je položio prvi ozbiljan test u trenerskoj karijeri sa najvećom ocjenom. Uspio je da precizno analizira igru protivnika i da uočene slabosti iskoristi na terenu. Probudio je uspavani Partizan, motivisao igrače i, na kraju krajeva, dobio prvu bitku protiv kolege Vladana Milojevića.

"Rezultat je dobar, sve ostalo je loše", ponavljao se 47-godišnji trener Partizana već nekoliko puta ove sezone. Ovaj put morao je da obrne riječi i da bude ponosan: Sve je bilo dobro, osim rezultata!

Pratite nas i na Instagram profilu MONDO Sport!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Nadigrao je i Atletiko Madrid one godine u finalu Lige šampiona Reala, al opet izgubi.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC