Suosnivači Instagrama napustili kompaniju

Autor:

Suosnivači "Instagrama" Kevin Sistrom i Majk Kriger saopštili su da napuštaju kompaniju da bi "istraživali svoju radoznalost i kreativnost".

0
A- A A+
Instagram IGTV aplikacija video sat vremena Foto: MONDO portal

Društvena mreža "Fejsbuk" kupila je "Instagram" 2012. godine za milijardu dolara u gotovini i akcijama, a sada ovaj servis ima više od milijardu korisnika.

BBC prenosi da su osnivači napustili kompaniju u vrijeme kada su postojale tenzije u odnosu sa rukovodstvom "Fejsbuka".

Popularnost "Instagrama" značajano je porasla u vrijeme kada upotreba osnovnih funkcija "Fejsbuka" stagnira. Zbog toga se društvena mreža našla pod pritiskom da izvuče što više novca od svojih korisnika dodavanjem novih funkcija.

Komentatori navode da je takav pristup protivan originalnom fokusu "Instagrama" na jednostavnost.

Sistrom i Kriger pokrenuli su veb-sajt za razmjenu slika 2010. godine i nastavili da upravljaju ovim servisom nakon što ih je kupio "Fejsbuk".

"Sada smo spremni za novo poglavlje. Građenje novih stvari zahtijeva korak unazad, razumijevanje onoga što nas inspiriše i povezivanje toga sa onim što je potrebno svijetu. To je naš plan", saopštio je Sistrom.

Direktor "Fejsbuka" Mark Zakerberg saopštio je da "Instagram" odražava "kombinovane talente" svojih osnivača i da je mnogo naučio od njih u prethodnih šest godina.

Sistrom i Kriger, koji su u tridesetim godinama, upoznali su se tokom studiranja na Univerzitetu Stenford. Oni su 2010. godine napravili aplikaciju "Instagram" samo za telefone "ajfon", a inspirisale su ih stare polaroid fotografije.

"Instagram" je imao oko 30 miliona korisnika 2012. godine, kada ih je kupio "Fejsbuk".

Ostale vijesti