• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER LIGA BiH: Derbiji na Koševu i Grbavici

Autori mondo.ba Autori Fena

U srijedu je na rasporedu 11. kolo Premijer lige BiH, a oba derbija biće odigrana u Sarajevu. Željezničar će od 20.30 časova dočekati Slobodu iz Tuzle, dok će njihov gradski rival Sarajevo u ranijem terminu biti domaćin Širokom Brijegu

 Premijer liga BiH, najava 11. kola Izvor: MONDO/Samir Cacan
...
Izvor: Samir Cacan/MONDO

  Trener Želje Milomir Odović se u najavi susreta sa Tuzlacima najprije osvrnuo na posljednji duel protiv ekipe Mladosti, u kojem su "plavi" prije tri dana remizirali u Kaknju.

"Neke stvari u tom susretu nisu bile na nivou i vrlo sam ih svjestan. S ovom ekipom sam tek u prvoj trećini prvenstva, ali vjerujem u igrače. Oni još nisu dostigli puni potencijal", rekao je Odović i potom kratko analizirao predstojećeg rivala Slobodu, koja je po njemu, pokazala specifičan način igre u kojoj je izuzetno motivisana.

"Tuzlaci igraju na duže pasove, puno trče, ulaze u dosta duela. Pokušavaju da stisnu protivnika visoko na njegovoj polovini. Nadam se da ćemo odgovoriti na sve izazove. Na našem terenu moramo odigrati dobru utakmicu i upisati tri boda".

Napadač tima sa "Grbavice" Sulejman Krpić, dugogodišnji igrač Slobode, takođe očekuje pobjedu.
"Sloboda je promijenila dosta igrača, imaju kvalitetnih imena. Doveli su novog trenera koji je 95 minuta na nogama i bodri ekipu, ali imamo i mi svog trenera uz nas i vjerujemo u pobjedu", rekao je Krpić.

Optimizam pred odlazak na "Grbavicu" vlada i u tuzlanskom taboru...

"Prvi put otkako sam u Slobodi imam sve igrače na raspolaganju i s te strane u Sarajevo odlazimo s dosta optimizma", rekao je šef stručnog štaba Slobode, Zlatan Nalić.

Sutrašnji duel je, ističe, "visoke atrakcione vrijednosti same po sebi, zbog snage protivnika, rivaliteta dvije ekipe, evropskog stadiona sa vrhunskim travnjakom i lijepog ambijenta".

"Želju sam gledao dosta puta i imam jasnu sliku o njima kao protivniku. Odličan su tim. Sloboda dobija svoje utakmice na vrhunsku timsku funkciju i taktičku preciznost. Tako ćemo se suprotstaviti i sutrašnjem protivniku. Bez rezerve i sa punim gasom igramo svaku utakmicu, uvijek pokušavamo ostvariti maksimalan učinak, a to su tri boda. Dobar pokušaj da se ostvari pobjeda smatram ostvarenim ciljem bez obzira na rezultat", smatra trener "crveno-crnih" iz Tuzle uz napomenu da Sloboda igra "težački" fudbal i da to trenutno daje rezultat uz određene opasnosti.

"Moja ekipa i ja pojednostavili smo fudbal i dobro nam ide. Imamo dosta potrošan način igre, skoro do "gašenja" igrača. Mislim da se mnogo više trošimo zbog načina igre koji smo izabrali nego naši protivnici i za tu vrstu igre bi nam trebala grupa od najmanje 22 takmičarska igrača istog identiteta i digniteta. Mi koristimo za sada samo 13-14 igrača. To može da nam predstavlja problem u ovom paklenom ciklusu srijeda-subota, koji imamo tri sedmice zaredom", izjavio je Nalić i dodao da su ekipe sa igračkom širinom u velikoj prednosti u ovako tijesnim ciklusima.

Tuzlanski premijerligaš je u minulih deset kola primio svega četiri gola i po tome je odbrana ekipe s "Tušnja", barem do sada, ubjedljivo najbolja. Međutim, i ne postižu previše, jer su do sada protivničke mreže zatresli osam puta.

Nalić i za to ima objašnjenje koje je sasvim logično i ističe da je najbitniji ukupni saldo jer su od njegovog dolaska doživjeli dva poraza, jednom remizirali, a pobijedili pet puta.

"Za pohvalu je što smo primili malo golova, a to je rezultat prvenstveno defanzivne igre. Ali, rekao bih da smo vrlo efektivni, jer postižemo dovoljno golova za pobjedu. Slažem se da osam postignutih golova nije baš san svakoga tima, ali nam je bilo dovoljno da pobijedimo pet utakmica u prvenstvu i jednu u kupu. Zato smatram da, osim što smo čvrsti defanzivno, da smo i dovoljno efikasni, jer često pobjeđujemo".

Sloboda nema strijelca koji će u sezoni postizati 20 golova, kaže Nalić, ali ima ekipu u kojoj će svi igrači ponekad postizati pogodak za pobjedu i na taj način će kompenzirati nedostatak golgetera.
Željezničar na tebeli zauzima drugo mjesto sa istim brojem bodova kao i vodeće Sarajevo (21), ali sa slabijom gol-razlikom, dok je Sloboda peta sa 17 bodova.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

U Sarajevu, koje je lider šampionata, takođe u srijedu zakazan je i drugi derbi kola između "bordo" tima i Širokog Brijega (17.30).

Šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić kazao da je njegov tim "u zadnje vrijeme u zavidnoj formi i da želi da tako ostane".

"Sigurno da ulazimo maksimalno skoncentrisani i neće nas zavarati teža pobjeda i izostanak igrača. Pokušaćemo odigrati kao posljednje četiri utakmice, želimo doći do tri boda. Prvi smo, tu želimo i ostati. Pozivamo navijače da nam pomognu i podrška nam je jako bitna. Vjerovatno će biti svi spremni, Mersudin Ahmetović je jedini upitan. Možda budemo i rizikovali sa njim, ali to ćemo znati sutra", izjavio je Musemić.

Strateg "bordo" tima je dodao da na raspolaganju ima 23-24 igrača i da računa na sve.

"Protiv Širokog Brijega igramo derbi, ali nema nekog specijalnog pritiska. Matić, Čabraja i Bilobrk neće igrati, ali ponavljam da nas to neće zavarati, baš kao ni njihova tijesna pobjeda u prošlom kolu. Ne dopuštam opuštanje i od svih igrača tražim maksimum".

Prvotimac ekipe sa "Koševa" Halid Šabanović u svom 14. nastupu u prošlom kolu protiv Krupe postigao je prvenac u dresu Sarajeva.

"Sigurno da nam je svaka utakmica bitna. Prvi smo, tu želimo da ostanemo, tu nam je i mjesto. Sutra želimo tri boda", rekao je Šabanović.

Trostruki uzastopni šampion Zrinjski iz Mostara dočekaće Mladost, a trener "plemića" Blaž Slišković zadovoljan je igrom u posljednje vrijeme, iako vjeruje da njegov tim može i bolje.

"Prije svega, vidim pomak na psihološkom planu. Ekipa se digla i vidim napredak. Kada je igra u pitanju, mislim da imamo prostora i da tu još možemo poboljšati neke stvari. Ne igramo još onako kako možemo s obzirom na pojedinačni kvalitet koju posjeduju igrači Zrinjskog", rekao je popularni Baka.

Dodao je da ga veseli što vidi pomak kod igrača koji su bili glavne udarne igre Zrinjskog u osvajanju tri uzastopna naslova, a kod kojih je na početku nove sezone, kako je rekao strateg "plemića", bio evidentan nedostatak motiva.

"Kada sam se vratio prije mjesec i po rekao sam kako je kod nekih igrača bilo evidentno razočaranje zbog neodlaska u inostranstvo, ali sada se stvari polako vraćaju u normalu".

Po njegovim riječima, važno je da su ti igrači sada mentalno puno stabilniji i da se na njima vidi želja za povratkom u pravu formu kako bi mogli ponovo pružati partije kakve su pružali u prošloj i pretprošloj sezoni.

U prvoj utakmici nakon Sliškovićevog povratka na klupu Zrinjskog u avgustu "plemići" su u domaćem prvenstvu poraženi na gostovanju kod Sarajeva, nakon čega su upisali četiri pobjede i jedan remi protiv Širokog Brijega.

Trener Mostaraca je rekao da je važno nastaviti s dobrim rezultatima i tako izvršiti dodatni pritisak na vodeći dvojac, Sarajevo i Željezničar.

"Dosta smo pažnje posvetili analizi utakmice Mladosti - Željezničar (2:2) koju je ekipa iz Doboja kod Kaknja odigrala na visokom nivou. Moramo izvući pouke iz te utakmice, vidjeti koje su im dobre strane, koje loše, kako ih ne bi potcijenili ni u jednom trenutku".

Nakon lošijeg starta sezone, Mladost je podigla formu i igra sve bolje, dodao je Slišković.

"Na nama je da mi sutra odigrano agresivno i postavimo se čvrsto. Ako tako bude, vjerujem da će naš kvalitet prevladati i da ćemo osvojiti nova tri boda", podvukao je Slišković i dodao da Zrinjski ima dosta problema s povredama, a zbog kartona sutrašnju će utakmicu propustiti Slobodan Jakovljević.
"Imamo nekih problema, ali ne smijemo žaliti za onima kojih nema. Brojka povrijeđenih sada se popela na nekih osam-devet, ali imamo ostalih 18-19 igrača koji mogu svojim kvalitetom iznijeti ovaj period pred nama. Nema kukanja", poručio je Slišković.

Prvi put od odlaska iz Krupe, trener Slobodan Starčević vodiće jedan tim protiv svog nekadašnjeg kluba.

Kao strateg Tuzla sitija, u srijedu će pokušati Krupljane "oboriti na pleća" i nanijeti im treći poraz, odnosno, upisati treću pobjedu "plavih" iz Simin Hana.

Starčevićeva ekipa vrlo dobro je odigrala protiv Čelika i osvojila važan bod, mada su imali toliko prilika da su Zeničane mogli "potopiti" već nakon 45 minuta.

"Raduje da smo odigrali ovako kvalitetnu utakmicu. Do našeg gola ocjena je vrlo dobar, od gola je bilo zadovoljavajuće, tako da je ukupan dojam dobar, a ja sam, inače, bio odlikaš. Znači, dobro je kao polazna tačka, a u srijedu i subotu moramo biti odlični", objasnio je Starčević šta očekuje u dva teška susreta koji predstoje s Krupom i Širokim.

Za svoj bivši klub kaže da je "veoma neugodan". Gusti raspored srijeda - subota iziskuje dosta napora i svježe igrače. Raduje činjenica, kaže, da su, osim Vukmirovića, koji izostaje zbog tri žuta kartona, ostali igrači zdravi i spremni za utakmicu.

"Imaćemo slatke muke oko pravljenja ekipe. Krupa je ekipa koja zna igrati na rezultat. Međutim, smatram da smo u usponu forme i puni motiva da kao domaćini pobijedimo. Očekujemo da s tri boda počnemo hvatati priključak za sredinu tabele", zaključio je Starčević.

Pročitajte i izvještaje iz posljednjeg 10. kola Premijer lige BiH!

Remi u Zenici, Zvijezda 09 pala u finišu

Mladost "ispustila" Želju!

"Poker" golova u mreži Krupe, poraz Radnika

Sloboda na "Tušnju" bolja od GOŠK-a

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

PREMIJER LIGA BiH, PAROVI 11. KOLA

Srijeda, 16.00

GOŠK - Čelik Zenica

Tuzla siti - Krupa

Zvijezda 09 - Radnik Bijeljina

Zrinjski - Mladost DK (17.00)

Sarajevo - Široki Brijeg (17.30)

Željezničar - Sloboda (20.30)

TABELA: Sarajevo 21, Željezničar 21, Zrinjski 19, Sloboda 17, Široki Brijeg 17, Radnik 13, Čelik 13, Krupa 11, Mladost 10, Tuzla siti 8, GOŠK 6, Zvijezda 09 4.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC