Kome teže pada razvod (ANKETA)

Autor:

Šta mislite, ko pre preboli raskid ili razvod,"nežniji" ili "jači" pol?

Kome teže pada razvod (ANKETA) Foto: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji, svaki četvrti brak zavši se razvodom, a zahtev za razvod u najvećem broju slučajeva podnosi se u periodu od jedne do četiri godine od venčanja…

Statistika je tužna, razlozi za razvod kod svakog para drugačiji, ali psiholozi se slažu u jednom, jedina stresnija situacija od razvoda je smrt voljene osobe.

A šta mislite, ko se lakše oporavi od razvoda? Ili raskida duge veze?

Pa, nedavno sprovedeno istraživanje kaže da žene bolje podnose razvod. Više od polovine ispitanica koje su učestovale u jednoj britanskoj anketi, tačnije 53 odsto njih, izjavilo je da su "mnogo srećnije otkako su se razvele", dok je to izjavilo samo 32 odsto muškaraca.

U anketi je učestvovalo 1.060 razvedenih muškaraca i žena, prosečne starosti 54 godine, a ispitanici su odgovarali na 30 pitanja o ličnom životu i razlozima koji su doveli do kraha braka.

Ipostavilo se da razvedene žene mnogo češće koriste reči iizraze sa pozitivnom konotacijom kao što su "drago mi je", "proslava", "uzbuđenje", dok muškarci više govore o "promašaju", "razočarenju", pokazala je analiza popunjenih upitnika.

Da su srećne što nisu u vezi, i da ne traže partnera nakon razvoda izjavilo je 61 odsto žena, dok se svega 47 odsto muškaraca tako oseća.

Takođe, muškarci češće gaje neka osećanja prema bivšoj partnerki (17 odsto) i nakon rastanka, nego žene (svega 8 odsto). A oper, muškarci su nakon razvoda mnogo brže spremni da počnu ponovo da se viđaju sa ženama, i šansa da se upuste u novu vezu je za 30 odsto veća nego da to učini razvedena žena.

Šta vi mislite?Tagovi: