• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil "počistio" anemičnu Srbiju za finale!

Autor mondo.rs

Srbija je doživela i treći poraz od Brazila u polufinalima svetskih prvenstava. Olimpijski šampion pregazio "orlove" 25:22, 25:21, 25:22.

Ovako se ne igra polufinale Mundijala!

Odbojkaši Srbije poraženi su glatko od Brazila u prvom polufinalnom meču Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj. Publika u Torinu ove subote nije bila u prilici da gleda uzbudljivu borbu, barem ne u takmici od 17 sati.

Brazil je počistio "orlove" u tri seta – 25:22, 25:21, 25:22!

Potpuno zasluženo trostruki prvak sveta igraće u svom petom uzastopnom finalu, a šestom ukupnom. Srbija će ponovo morati da se zadovolji borbom za bronzu, jer je i četvrti put na poslednjih pet Mundijala izgubila u polufinalu, a treći put od Brazila. Ranije smo i uspevali da osvojimo set, a danas ni to. Protivnik u nedelju će nam biti poraženi iz meča SAD – Poljska (igraju večeras od 21.15).

Srbiju koju smo gledali protiv Italije i ova danas dale su dve potpuno različite slike. Protiv Brazila nam je upravo nedostajala takva agresivnost, pa čak i borbenost. O servisu i bloku da ne govorimo.

Deluje i da je energija falila timu Nikole Grbića, koji je prelako padao u odlučujućim momentima, a vrlo teško se podizao i pravio nalete. Grč i, čini se, strah od uspeha okovali su "orlove", koji su u najvažnijem meču na prvenstvu odigrali najlošije (ako se izuzmu utakmice sa Poljacima, koje nisu imale rezultatski značaj) i lako prepustili Brazilu prolaz u finale.

Ruku na srce, prijem Brazila je bio besprekoran, što je Bruna dovelo u priliku da kreira napade kako je želeo. I u tome je uspevao. Lukas je u bloku činio čuda i nekoliko puta je sam uspevao da zaustavi napade Srba. "Srednjaci" Srbije Srećko Lisinac i Marko Podraščanin bili su daleko od prethodnih partija na šampionatu.

Ni prijem nije blistao… Napadački trio Aleksandar Atanasijević, Uroš Kovačević i Marko Ivović bio je raspoložen, ali nije imao podršku u ostalim segmentima.

Čak i kada je Brazil padao u igri i nudio nam se, pre svega u trećem setu, Srbija mu se "zahvaljivala" i odbijala priliku da prelomi i duel odvede barem u još jedan set.

Jednostavno, danas Srbija nije bila na nivou polufinala Svetskog prvenstva.


UŽIVO:

Mnogo velikih utakmica, kroz sva takmičenja, odigrali su odbojkaši Srbije i Brazila. Južnoamerikanci su uglavnom izlazili kao pobednici, ali je i naš tim umeo je da zablista i baci na kolena moćni "selesao". Prvi put je to učinio u četvrtfinalu Olimpijskih igara 1996…

Brazil nam je dva puta zaredom uskratio priliku da se borimo za zlato i oba puta je upravo preko naše selekcije stizao do titula.

Srbija će u Torinu, verovatno pred 15.000 gledalaca, imati šansu da naplati stare dugove i da se drugi put u istoriji nađe u finalu svetskih prvenstava. S druge strane, Brazil juri svoje peto uzastopno finale, a šesto u istoriji.

Brazil do 1982. godine nikada nije stigao ni do polufinala na svetskim prvenstvima, da bi na šampionatu u Argentini igrao meč za titulu protiv SSSR. Sovjeti su pobedili 3:0 i, ispostavilo se, do danas, ako računamo i rezultate Rusije, osvojili poslednje od šest zlata.

Upravo tih godina počela je zlatna era brazilske odbojke, više od deceniju pošto će na scenu stupiti i SR Jugoslavija, a kasnije Srbija.

"Selesao" je od 1982. godine propustio samo jedno polufinale – 1994. godine u Grčkoj. U početku nije uspevao da ni bronzu osvoji, a onda je na scenu došla ekipa predvođena trenerskim velemajstorom, odličnim motivatorom, srčanim i temperamentnim, nekada i preko granica pristojnosti – Barnandom Ročom de Rezendeom "Bernandinjom".

Žiba, Andre, Seržo, Anderson, Nalbert, Rikardo, Dante, Đovane, Enrike, Maurisio zavladali su planetom.

Na šampionatu sveta u Argentini, dvadeset godina posle prvog finala, 2002, Brazil je u finalu posle iscrpljujuće borbe pobedio Rusiju 3:2. Titulu je uspevao da odbrani i na naredna dva prvenstva, U Japanu 2006. protiv Poljske 3:0 i 2010. u Italiji protiv Kube 3:0.

Tek pre četiri godine Poljaci su uspeli da ih "skinu" sa trona, pobedivši ih u finalnom meču na svom terenu 3:1.

Grbić: Napad na Brazil od prve lopte (ANKETA)

Uz Brazil, najviše polufinala u poslednjih 25 godina ima upravo reprezentacija Srbije, ali računajući i rezultate napravljene dok je bila u zajednici sa Crnom Gorom.

Selekcija SFRJ nikada nije uspela da uđe u polufinale na svetskim prvenstvima, da bi po raspadu velike Jugoslavije, SRJ već na prvom šampionatu stigla do finala. U Japanu 1998. godine, po ocenama stručnjaka, Jugoslavija je igrala najbolju odbojku. Pobedila je tadašnje sile Italiju i Holandiju, bila bolja od Rusije i SAD, doduše, u utakmici bez većeg rezultatskog značaka upisala i poraz od Rusa, a onda u polufinalu sklonila sa puta moćnu Kubu.

Ipak, Italija je u borbi za zlato slavila 3:0 i tako nam se na isti način revanširala za poraz u grupi. Senku na finale bacila je kasnije otkrivena doping afera u italijanskom timu, ali "azuri" nisu kažnjeni.

Usledila su još tri vezana polufinala, dva četvrta mesta i jedno treće. U vrlo dramatičnom meču 2002, na putu ka zlatu nas je zaustavio Brazil – 26:24, 22:25, 27:25, 25:23. U Japanu 2006. opet Brazil, ovaj put dosta ubedljivije – 25:19, 15:25, 25:22, 25:12.

U Italiji 2010. u polufinalu smo vodili dramatičnu borbu sa Kubom, ali posle pet setova nismo se radovali. Kubanci su pobedili 22:25, 25:17, 31:29, 22:25, 16:14. Nama za utehu ostala je činjenica da smo osvojili drugu medalju na šampionatima sveta, pošto smo u meču za bronzu savladali Italiju 3:1.

PUT DO POLUFINALA - SRBIJA: Prva faza – SAD 2:3, Kamerun 3:0, Tunis 3:1, Australija 3:1, Rusija 3:2. Druga faza – Francuska 3:2, Argentina 3:0, Poljska 0:3. Treća faza – Italija 3:0, Poljska 0:3.

PUT DO POLUFINALA - BRAZIL: Prva faza – Egipat 3:0, Francuska 3:2, Holandija 1:3, Kanada 3:1. Druga faza – Australija 3:0, Slovenija 3:0, Belgija 3:2. Treća faza – Rusija 3:2, SAD 3:0.

Pratite nas i na Instagram profilu Mondo sport


Po setovima...

- Počeo je duel u Torinu!

I SET 22:25

Loše je Srbija ušla u polufinale. Brazil je bio mnogo bolji, ali su "orlovi" i pored toga uspeli da set uvedu u neizvesnu završnicu, koji je, ipak, kada je bilo najpotrebnije sprečio odličnim servisima Lipe. Od prvog do poslednjeg poena Brazil je vodio, a kada je poveo 16:11 delovalo je da će lako privesti set kraju. Ipak, prvi brejk poen smo osvojili na servis Marka Ivaovića, čija nas je serija približila na 16:15. Nažalost, kratko je trajala neizvesnost, jer je Brazil kod 22:20, na servis pomenutog Lipea, stigao do četiri meč lopte i treću realizovao. Mora Srbija da popravi servis, da poremeti fenomenalan prijem Brazila i spreči odličnog Bruna da maestralno razigrava saigrače, pre svih najboljeg poentera Daglasa Souzu. Verujemo da može!

II SET 21:25

Brazil je opet prijemom za Bruna uništio Srbiju u drugom setu. Rezultat je bio u egalu 15:15, a onda je proradio blok "karioka". Lukas je dva puta "jedna na jedan" zaustavio Srećka Lisinca, a odličan je bio i Valas. Od nerešenog rezultata Brazil je stigao do 24:18! Malo je Marko Podraščanin popravio opšti utisak, ali deluje da su Srbi preplašeni važnosti meča i pružaju jednu prosečnu partiju, koja svakako nije dostojna polufinala Svetskog prvenstva.

III SET 22:25

Očajno! Ni Brazil nije blistao, nudio nam se više puta tokom seta, ali mi smo mu se svaki put zahvalili na velikodušnoj ponudi i glatko je odbili. Tri puta je Srbija išla na "plus tri" i sva tri puta je Brazil odmah u seriji stizao. Ključni momenat dogodio se kada je Srbija povela 15:12, a Brazil otišao na tehnički tajmaut sa poenom prednosti. Imali smo i kontru na 20:20, ali je Krsmanović očajno digao za Atanasijevića. Odmah posle toga Brazil je napravio novu seriju... Vrlo loša partija Srbije i jedna od najgorih igara na šampionatu. I




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC