• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RASPARČAVANJE: Slovenci prodaju Merkatorove centre

Autor mondo.rs

Trgovački centri lanca Merkator (Mercator) u Sloveniji dobijaju novog vlasnika a on dolazi iz Austrije.

 Slovenci prodaju Merkatorove centre Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Radi se o lancu Supernova, koji na ljubljanskom Rudniku već ima u vlasništvu istoimeni centar sa 70 trgovina, prenosi portal Seebiz.

Rasprodaja i u Srbiji

Hrvatski koncern Agrokor, vlasnik Merkatora, već uveliko rasprodaje nekretnine svojih firmi u Srbiji ali "samo one koja nije u funkciji". Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima... U decembru prošle godine, prodata je logistička zgrada Merkatora na Novom Beogradu (kod Kvantaške pijace) za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima, objavili su srpski mediji.

U cilju razduživanja kod banaka poverioca, Merkator je nameravao da proda 17 većih trgovačkih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH.

Supernova bi preuzela deo tog portfelja koji se odnosi na Sloveniju.

Grupa Merkator je u prvoj polovini ove godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 16,9 miliona evra, uz rast maloprodajnih prihoda od 6,6 posto i normalizirovani EBITDA od 48,1 miliona evra ili 14,6 posto više nego prošle godine.

Usprkos smanjenju finansijskih obveza za 80 miliona evra, Merkator je i dalje prezadužen. Krajem juna ove godine dug je iznosio 771 miliona evra, prenosi Seebiz.

U Merkatoru ističu da kompanija sve finansijske obaveze, kao i one prema poslovnim partnerima podmiruje u skladu s dogovorenim uslovima i rokovima.

Strateški cilj kompanije, kako navode, je da se, između ostalog i unovčavanjem nekretnina, ide prema daljnjem snižavanju dugova tako da se do 2021. osiguraju finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE