• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova sezona, stare želje Borca - borba za trofeje!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Sezonu u Premijer ligi BiH banjalučki rukometaši počinju gostovanjem novajliji u ligi, Slogi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja (subota, 19 časova), sa željom da već od prvog kola krenu u sakupljanje bodova za vrh tabele.

 Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje Borac najava Premijer liga BiH sezona 2018/19 Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Konačno počinje!

Nakon mnogo peripetija i prolongiranja starta sezone zbog nagomilanih problema u Rukometnom savezu BiH, takmičenje u rukometnoj Premijer ligi BiH biće otvoreno utakmicom između Sloge i Borca u subotu od 19 časova.

Duel u Gornjem Vakufu/Uskoplju privlači mnogo pažnje. Ekipa Sloge prošle godine osvojila je šampionsku titulu u Prvoj ligi Federacije BiH, a sada će pred svojim vjernim navijačima ugostiti "Velikana iz Gospodske ulice".

Trener banjalučkih rukometaša Bojan Unčanin svjestan je težine zadatka koji je stavljen pred njegovu ekipu.

Prve ovosezonske bodove neće biti nimalo lako osvojiti. Banjalučane očekuje veoma težak meč, protivnik koji želi pokazati da nije slučajno izborio plasman u Premijer ligu BiH, te gromoglasni navijači koji uvijek pružaju veliku podršku rukometašima Sloge.

"Prvo kolo sezone donosi nam duel sa veoma teškim protivnikom. Neće nas zavarati to što su tek ušli u viši rang. Igrali smo na njihovom turniru u avgustu, znamo da se radi o dobroj ekipi, koja se pojačala sa pet, šest igrača sa internacionalnim karijerama. Nismo ih potcijenili, naprotiv, imamo dozu respekta prema njima i vjerujem da smo se u periodu iza nas dovoljno dobro pripremili za ono što nas čeka u subotu", biranim riječima o protivniku počeo je Unčanin najavu nove sezone.

Ipak, strateg "crveno-plavih" uvjeren je da je ekipu dobro pripremio tokom proteklih dva i po mjeseca, te da se na ovom teškom gostovanju mogu upisati prvi bodovi.

"Sloga je možda nepoznanica za mnoge, ali ne i za nas. Igrali smo s njima, znamo da se radi o kvalitetnoj ekipi, koja će sigurno imati motiv da u prvoj utakmici pokaže šta može. Čeka nas puna dvorana, 2.000 gledalaca, ambijent koji ih je krasio i kada su igrali u Prvoj ligi Federacije BiH. Moramo se izboriti s tim i ne smijemi podleći pritisku jer ne igraju publika i atmosfera. Ako budemo radili ono što smo većinom radili tokom priprema, imamo dobre šanse da pobijedimo", naglasio je Unčanin.

Ambicije Borca m:tel, kao i svake godine, isključivo su usmjerene ka vrhu tabele, odnosno osvajanju trofeja. Tako će biti i ove godine.

"Ambicije su nam uvijek visoke. One uvijek treba da budu najviše, ali niko ne bi trebalo da se opterećuje s tim. Ne želim da igramo pod teretom, nego da idemo iz utakmice u utakmicu. Jeste da prvenstvo kasni, ali kasni svima. U nezavidnoj smo poziciji što se tiče Evrope, jer smo mislili da ćemo imati tri ili četiri kola prije nastupa u Čelendž Kupu, a imaćemo jedno. Trebali smo igrati u srijedu, 10. oktobra, a u Slogi su nam izašli u susret i zahvaljujem im se na tome što su pristali da igramo u subotu. Imaćemo narednu sedmice za pripreme za Evropu", istakao je strateg Banjalučana.

RK Borac igra Evropu, ali ne ide u Baku!

Ove sezone sedam prvoplasiranih ekipa izboriće nastup u plej-ofu, gdje će im se pridružiti Izviđač, učesnik SEHA lige.

"Sistem je ove sezone promijenjen. Sedam prvoplasiranih i Izviđač na poludirigovanom drugom mjestu igraće plej-of, čiji format je po meni smiješan. Ali, tako je odlučeno. Imaćemo te utakmice u doigravanju, gdje ćemo vidjeti koji je naš domet ove sezone."

Na pitanje da li je Borac m:tel favorit za osvajanje prvog mjesta u regularnom dijelu sezone, Unčanin nije mogao precizno da odgovori.

PAROVI 1. KOLA

Preostale utakmice prvog kola na rasporedu su 10. oktobra, a sastaju se: Leotar - Sloga (Doboj), Slavija - Konjuh, Bosna - Maglaj, Derventa - Lokomotiva, Goražde - Gračanica i Vogošća - Zrinjski.

"Volio bih da budemo prvi, to nije sporno. Svi ćemo težiti tome, iako ima još dobrih ekipa pored nas. Konkretno, Vogošća i visočka Bosna, koje su tokom pripremnog perioda pokazale možda i najviše. Kvalitet njihovih igrača daje im za pravo da razmišljaju isto kao i mi. Da li će se još neko umiješati među prva tri, četiri mjesta, vrijeme će pokazati. Mislim da smo kvalitetom i svim ostalim stepenicu iznad ostalih, ali to ne mora ništa značiti", naglasio je.

S obzirom da je početak prvenstva prolongiran, Borac m:tel očekuje paklen raspored u ritmu srijeda - subota, sve do 19. decemra, kada se završava prvi dio sezone.

"Prvenstvo je dugo, za dva mjeseca i 13 dana odigraćemo 17 utakmica, s tim da ako prođemo dalje u Čelendž Kupu imaćemo još dvije. U tom periodu trebalo je da igramo samo deset utakmica, a sada, pošto je prvenstvo kasnilo, imaćemo sedam utakmica 'viška' i to će biti veoma prenatrpan raspored", kaže Unčanin.

Kada je u pitanju igrački kadar, Srđan Mijatović i Marko Komlenović uspješno se oporavljaju od povreda.

"Mijatović je počeo da trenira. Imao je problem sa skočnim zglobom, povreda se iskomplikovala, ali počeo je da trenira sa ekipom, iako neće biti spreman za subotu. Komlenović je nedavno skinuo gips, polako se vraća tako da očekujemo da se njih dvojica priključe u narednom periodu. Junior Marko Lukić, na koga smo računali, ima sličnu povredu kao Komlenović i nosiće gips narednih mjesec dana."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Iskusni čuvar mreže Bojan Ljubišić dijeli mišljenje trenera Unčanina.

"Konačno smo dočekali početak sezone. Odužilo se sve ovo oko problema u savezu, tako da smo mi igrači srećni što ćemo konačno moći da radimo posao zbog kojeg smo se skupili još u junu. Čeka nas veoma teško gostovanje protiv Sloge, izuzetno ozbiljne ekipe koja igra pred punom dvoranom. Čitav grad živi za rukometni klub, i nama je drago igrati u takvom ambijentu. Smatram da smo blagi favoriti, ali igra se 60 minuta i to moramo dokazati na terenu, nikako drugačije. Nadam se da ćemo prvenstvo otvoriti gostujućim bodovima", optimista je 37-godišnji golman Borca mtel.

Ljubišić je pokušao da uporedi ekipu od prošle sezone sa ovom današnjom.

"Prošle godine imali smo mnogo problema sa povredama i žao mi je što nismo pokazali naš puni potencijal. Konstantno smo imali pet, šest igrača van stroja. I ove sezone imamo dobru ekipu. Konačno da imamo 20 igrača na terenu, što je prošle godine bilo nezamislivo. Imamo kvalitet, ali to moramo pokazati na terenu, što ćemo, nadam se, uraditi već u prvoj utakmici sezone."

I Ljubišić očekuje borbu za vrh, jer Borac m:tel ne zna drugačije.

"Borac uvijek ima ambicije da osvaja i prvenstvo i kup. Ipak, rano je sad pričati o nečemu konkretno. Ali, bez obzira kakva je ekipa, Borčeve ambicije se uvijek znaju. I ja kao član Borca znam da su nas od malena učili da se ide na prvo mjesto", zaključio je sjajni čuvar mreže koji je briljirao u prošloj sezoni.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC