• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspisan tender za most kod Gradiške

Autor mondo.ba

Tender za izvođača radova za izgradnju mosta u Gradišci napokon je raspisan. Na veb stranici "Hrvatskih cesta" objavljen je javni poziv, a tender je vrijedan 29,5 miliona evra.

 Raspisan tender za most kod Gradiške Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

  Šest godina čekalo se da bude raspisan, a hrvatska strana pravdala se činjenicom da nema para. Sada će ih nabaviti, i to od Evropske investicione banke. Ako ne bude žalbi i odugovlačenja, mehanizacija bi na teren mogla već na proljeće, kažu u "Autoputevima Republike Srpske".

 "45 dana je rok za dostavu, onda nekih mjesec i po - dva za nekakvu evaluaciju ili prigovore. Ali, neki naš plan je da se do kraja ove godine potpiše ugovor da bi se, tokom zime, izvršile osnovne administrativne pripreme kako bi radovi mogli početi s početkom građevinske sezone na proljeće iduće godine", istakao je za ATV Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS".

 Skoro deset godina se čekalo na bilo kakvu pozitivnu vijest sa hrvatske strane, poručuje predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da će most svakako koristiti Republici Srpskoj.

 "Vjerujem da će brzo biti završeno, izvođač radova izabran, i da će most u roku, kako je to predviđeno, do dvije godine biti završen, a s njim i granični prelaz koji će biti savremen, i omogućiti brzi protok ljudi i naravno robe", istakao je Milorad Dodik, predsjendik RS.

Poslije izbora izvođača radova, po dogovoru, nadležni organi BiH, raspisaće tender za nadzor. Ne samo da će most konačno riješiti problem graničnog prelaza i sve većih gužvi i čekanja u centru Gradiške, nego će biti od nemjerljivog značaja za građane, kažu u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH. Kada most bude završen, autoput Banjaluka – Gradiška, biće mnogo prometniji.

 "Most je dužine 463 metra, širine 22,6 metara, a u njega će se ugraditi 4600 tona čelika. Očekujemo svakako od sljedeće godine, nakon okončanja svih formalno-pravnih postupaka, u proljeće početak radova na mostu Gradiška. Nakon toga, paralelno, kad se objavi tender sa bh. strane za nadzor, samim tim steču se svi uslovi da otpočnemo", Igor Pejić, sekretar ministarstva komunikacija i transporta BiH, prenosi ATV.

Kada se sprovedu sve procedure, rok za izgradnju mosta biće 30 mjeseci. Nekoliko desetina metara od obale Save, nalazi se i novi granični prelaz i carinski terminal, koji će, za početak, preuzeti špeditere, a kada most bude gotov, i ostali saobraćaj na granici BiH – Hrvatska.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE