Rojters: "Pobijedio Dodik, nacionalistički lider"

Autor:

Na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH pobjedu je proglasio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, za kojeg pojedini analitičari tvrde da će na toj funkciji pokušati da oslabi BiH, javio je Rojters.

2
A- A A+
dodik, snsd, izbori Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ova agencija napominje da je Dodik, kojeg opisuje kao "nacionalističog lidera bosanskih Srba", u više navrata zagovarao otcjepljenje Republike Srpske i njenu integraciju sa Srbijom.

Rojters navodi da je Dodik osvojio 56 odsto glasova.

Pobjedu je proglasio i kandidat bošnjačkog naroda za člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, koji je rekao da je osvojio 40 odsto glasova.

Rojters piše da su građani BiH izašli danas na opšte izbore da bi odlučili da li će zemlja "nastaviti da se kreće ka članstvu u EU i NATO ili će dublje da potone u etnički razdor i dalje podjele".

CIK, zvanično: Vode Dodik, Džaferović i Komšić


Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da vodi u odnosu na protivkandidata Dragana Čovića, koji je izjavio da je osvojio većinu glasova Hrvata i da je Komšić dobio više glasova samo zahvaljujući Bošnjacima.

AP navodi da vladajuća koalicija koju predvodi aktuleni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da njihov kandidat trenutno vodi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH u odnosu na Mladena Ivanića, čija strana tvrdi suprotno.

Agencija Dodika opisuje kao "proruskog nacionalistu koji zagovara otcjepljenje Republike Srpske od BiH", te dodaje da se Ivanić smatra nešto "blažim političarem".

Ostale vijesti