• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvat zbrisao Federera, sledi najbolji ikada na betonu!

Autor mondo.rs

Ćorić je u Haleu, u prvom finalu na travi, pobedio najboljeg svih vremena na travi. Da li će u Šangaju, u prvom finalu na betonu, pobediti i najboljeg svih vremena na betonu? Saznaćemo u nedelju...

Četiri meseca posle najvrednije titule, stigao je i do najprestižnijeg finala u karijeri pobedom nad najtrofejnijim teniserom svih vremena!

Mlada nada hrvatskog tenisa, (13) Borna Ćorić, prikazao je impresivan tenis u drugom polufinalu Mastersa u Šangaju i za svega 74 minuta ostavio 16 godina starijeg (1) Rodžera Federera bez brejk lopte, bez seta, bez finala, bez titule i bez 640 bodova.

Nakon što je u junu savladao Švajcarca u finalu "njegovog" Halea i osvojio prvu ATP titulu iz serije 500 - 7:6 (8:6), 3:6, 6:2, Zagrepčanin je ove subote do prvog plasmana u masters finale stigao znatno lakše i brže - 6:4, 6:4!

Ćorić je meč karijere zaslužio tako što je aktuelnom šampionu dopustio ukupno devet poena u svojih deset servis gemova, a da je stasao za velika dela pokazao je servirajući za meč pri vođstvu od 5:4 u drugom setu kada je hladnokrvno pronašao tri uzastopna vinera na 15:30 - uprkos tome što je oduševljena publika stala na stranu veterana priželjkujući treći set.

Nije ga bilo, baš kao ni u prvom polufinalu u kom je (2) Novak Đoković u svom jubilarnom, 1000. meču završio posao još brže i, takođe, ostavio poraženog (4) Aleksandera Zvereva bez šanse za brejk - 6:2, 6:1.

Treći i daleko najvažniji duel između dvojice rivala i prijatelja iz Srbije i Hrvatske, odnosno Beograda i Zagreba, zakazan je za nedelju u 10.30, kada ćemo dobiti odgovor na pitanje da li će Ćorić u prvom finalu na betonu srušiti najboljeg svih vremena - na betonu, baš kao što je u prvom finalu na travi srušio najboljeg svih vremena - na travi!

Nagrada za takav podvig iznosi 1.192.870 dolara i 1.000 ATP bodova, uz podsećanje da je Hrvat izgubio od Đokovića i 2016. u Madridu (2:6, 4:6) i 2018. u Monte Karlu (6:7, 5:7).

Sa 84,3 odsto pobeda na betonu u karijeri, Đoković je ubedljivo najuspešniji teniser u istoriji na toj podlozi, dok Nadal suvereno vlada na šljaci sa 90,2 odsto, a Federer na travi sa 87,1 odsto.

Mnogo toga promenilo se u međuvremenu, Srbin je ponovo uspostavio surovu dominaciju na ATP turu i četvrto finale Šangaja izborio 17. uzastopnom pobedom od kojih je devet poslednjih zabeležio bez izgubljenog seta, mada treba reći i da je Hrvat osetno napredovao i stekao ogromno samopouzdanje kada je Dejvis kup reprezentaciju odveo u veliko finale pobedom nad Fransesom Tijafoeom u petom, odlučujućem singlu za 3:2 protiv Amerikanaca u Varaždinu - 6:7, 6:1, 6:7, 6:1, 6.3.

Do danas, njegov najbolji rezultat na mastersima bilo je polufinale ovogodišnjeg Indijan Velsa u kom ga je zaustavio upravo Federer - 7:5, 4:6, 4:6, dok će do naredne sezone njegov gren slem "hajlajt" ostati četvrta runda US opena u kojoj ga je eliminisala Novakova "žrtva" u finalu, Huan Martin Del Potro - 4:6, 3:6, 1:6.

Nije mali broj onih koji su očekivali novi "blokbaster" duel u Šangaju, posle onog iz prošle sezone u kom je Federer savladao Rafaela Nadala rezultatom 6:4, 6:4. Ali, otkazan je u poslednji čas, baš kao i nedavno u Njujorku kada je Federer izgubio od Džona Milmana u osmini finala i poslao Australijanca na četvrtfinalnu "golgotu" u duelu sa budućim osvajačem, Đokovićem.

Dve i po godine čekao se 46. duel između Srbina i Švajcarca, sve do letošnjeg finala Mastersa u Sinsinatiju u kom je naš as pobedom od 6:4, 6:4 postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio sve masters titule i poveo 24-22 u rivalstvu sa šest godina starijim Rodžerom.

Rezultati sa ovogodišnjeg Mastersa u Šangaju upućuju na to da će neki novi klinci biti rivali Đokoviću u nastavku njegove potere za statusom najboljeg svih vremena...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC