• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA je počeo: Ovako izgleda Boston, Kari već cepa!

Autor mondo.rs

U noći između utorka i srede počela je nova sezona, Boston je opet pobedio Filadelfiju, dok se Oklahoma pobedila sama.

Dve najveće zvezde Seltiksa, bez kojih naslavnija NBA franšiza nije iskoristila poslednju priliku da zaustavi Lebrona Džejmsa kao lidera Klivlend Kavalirsa, bile su na parketu na otvaranju nove sezone, ali...

...šou u "Gardenu" ukrao je dojučerašnji "ruki", danas već legitimni član Bostonove verzije "Big 3" uz pomenute Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda.

Uz 23 poena, devet skokova i tri asistencije Džejsona Tejtuma, tek da bude još neprijatnije ljudima iz Filadelfije koji su ga 2017. sa zadovoljstvom trampili za prvog pika Markela Fulca, domaći tim postepeno je lomio otpor Siksersa i na kraju stigao skoro do 20 poena razlike u reprizi prošlosezonskog polufinala konferencije - 105:87.

10-0 ZA BOSTON U "GARDENU"

BOSPHI
Izvor: YouTube



Boston je šutirao 11/37 za tri poena, ali je produžio seriju pobeda nad Filadelfijom u "Gardenu" na deset.

Tejtuma nije služio šut za tri poena (1/5), znatno precizniji bio je za dva (8/12), ali je donosio pozitivnu energiju na parket, valjda i sam svestan da će ovaj tim po ukusu trenera Breda Stivensa tek ove sezone naslutiti realne domete i limite - ukoliko ih zdravlje posluži, naravno.

"Povratnici", Irving i Hejvord tek nisu bili pri šutu - plej je "pucao" 1/6 za dva i 1/8 za tri tek za sedam poena ukupno, imao je i četiri skoka i sedam asistencija, dok je jedan od najboljih belih igrača današnjice novi početak u zeleno-belim bojama ozvaničio sa deset poena uz šut 4/12 iz igre, pet skokova i četiri ukradene lopte.

Na otvaranju prethodne sezone, u prvoj utakmici za Boston posle rastanka sa Jutom Džez, Hejvord je u Klivlendu doživeo otvoren prelom potkolenice prilikom pokušaja da zakuca - i to već u prvom minutu duela. Ta scena mnogima se i dalje vrti pred očima, njemu verovatno najviše, ali je Hejvord u prvom izlasku na parket posle godinu dana pokazao da se ne boji duela na obe strane terena.

SVI POD ADRENALINOM



Odigrao je nekoliko jakih odbrana na košarkašima Seventisiksersa, kojima ni loše šutersko veče čitave petorke Bostona izuzev Ala Horforda (4/7, 9 poena, 4 skoka), nije pomoglo da odigraju bar egal utakmicu.

"Moj adrenalin je pumpao venama u tih prvih nekoliko minuta", rekao je Hejvord posle meča.

"Mislim da su svi bili pod adrenalinom. Zato je i bilo tako nespretno u startu. Ali, bilo je sjajno biti ponovo na parketu. Ovo je veliki korak za mene", dodao je.

Potez utakmice izveo je Džejlen Braun (5/13, 12 poena, 5 skokova, 2 asistencije), koji se bez razmišljanja digao na kucanje preko znatno višeg Džoela Embida, spustio loptu u obruč i ispratio pogledom posrnulog centra Filadelfije koji je posle ovog duela završio na parketu na oduševljenje domaće publike.

Markus Moris ponovo je bio odličan u ulozi rezerve - 16 poena, 10 skokova.



Rezultati:

Boston - Filadelfija 105:87

/Tejtum 23, 9 sk, 3 as - Simons 19, 15 sk, 8 as/

Golden Stejt - Oklahoma 108:100

/Kari 32, 8 sk, 9 as - Šreder 21, 9 sk, 6 as/

Rečiti Embid bio je najefikasniji u redovima ekipe trenera Breta Brauna, ali uz takođe loš šut iz igre kada su u pitanju igrači sa unutrašnjih pozicija - 9/21 za 23 poena, deset kokova, dve asistencije i blokade i pet izgubljenih lopti. Osam poena minusa napravili su Siksersi s njim i istinskim liderom ekipe, Benom Simonsom, koji je već bio na ivici tripl-dabl učinka (7/14, 19 poena, 12 skokova, 8 asistencija, 4 ukradene lopte, 2 blokade, 3 izgubljene lopte), a duplo više sa povratnikom u petorku - Fulcom.

Iako je igrao samo 24 minutga, 19 manje od Simonsa i 13 manje od Embida, Fulc je šutirajući 2/7 iz igre uz tri izgubljene lopte doprineo zaostatku od 16 poena što je ujedno i najlošiji "plus-minus" indeks u gostujućem sastavu. Ubacio je pet poena, uz tri skoka i dve asistencije.

Dario Šarić za 23 minuta promašio je sve četiri trojke i do šest poena stigao uz tri pogotka za dva. Imao je i šest skokova, ali i pet faulova kao i Simons.

"Nije ovo rivalitet. Ne znam koji nam je skor s njima. Ali znam da je prilično loš. Uvek nam ispraše tur kada se sretnemo. Tako da ovo nije rivalitet", samokritičan je bio Embid, svestan da će ovaj talentovani tim Filadelfije morati još mnogo da radi da bi nadoknadio prednost koju je ostvario divizijski rival.




Dvostruki uzastopni šampioni, dodatno pojačani Demarkusom Kazinskom koji se i dalje oporavlja od povrede Ahilove tetive, nisu morali da troše energiju na zaustavljanje povređenog Rasela Vestbruka. U njegovom odsustvu, Denis Šreder je zaustavio samog sebe.

Novajlija iz Atlanta Hoksa prvo je na ulasku u poslednji minut bacio "ciglu" pored obruča u pokušaju za tri na 99:104, a potom i dopustio da mu Drajmond Grin uzme "živu" loptu u pokušaju da odgovori na poene nezaustavljivog Kevina Durenta na drugoj strani.

Svemu tome doprineo je i Pol Džordž, koji se prilično "sakrio" u finišu utakmice u "Oraklu", pa je završeno pobedom Golden Stejt Voriorsa nad Oklahoma Siti Tanderom od 108:100.

DŽORDŽ SE SAKRIO


Durent je promašio svih pet trojki, ali ubacio devet šuteva za dvac iz 16 pokušaja za 27 poena, osam skokova i šest asistencija, tek nešto slabije od učinka sa kojim se protivničkim odbranama najavio Stefen Kari - 32 poena, 5/9 za tri, osam skokova i devet asistencija za 35 minuta u igri i "plus 15" s njim na parketu.

Treći strelac među "ratnicima" bio je Klej Tompson sa jednom trojkom iz osam pokušaja i 14 poena ukupno, dva više od centra Damijana Džonsa.

Džordž je očajno počeo utakmicu i pomogao da domaćin stigne do deset razlike na pauzi, ali se potom uključio, poveo ekipu do aktivnog rezultata i, odjednom, stao kada je trebalo zadati presudan udarac. Završio je meč sa 27 poena (9/23 iz igre, 4/12 za tri), a pored dva skoka, pet asistencija, četiri osvojene i pet izgubljenih lopti, u statistici se izdvojio i sa 16 poena minusa ekipe s njim u petorci.

Šreder je postigao 21 poen (7/19 iz igre), imao je devet skokova i šest asistencija, ali je na kraju bio bacio "air ball" i, ruku na srce, ostavljen sa "vrućim krompirom" u rukama da spašava šta može u poslednja dva poseda na meču.

Stiven Adams ubacio je 17 poena uz 11 skokova i četiri asistencije. Novozelanđanin je jedini bio na 50 odsto u šutu iz igre (6/12), dok su ostali zbirno šutirali 27/79 (34,1 %).

KREĆU I NAŠI

GSWOKC
Izvor: YouTube



U noći između srede i četvrtka, već, biće odigrano 11 utakmica u kojima će nastupiti i naši košarkaši. Nikola Jokić gostovaće sa Denver Nagetsima u "Stejpls centru" gde će im rivali biti Los Anđeles Klipersi u kojima nastupaju Boban Marjanović i Miloš Teodosić.

Teodosić je zaigrao u poslednje dve pripremne utakmice ekipe, pa bi ga trebalo očekivati i na parketu, što neće biti slučaj sa povređenim Bogdanom Bogdanovićem čiji Sakramento Kingsi dočekuju Jutu takođe u 4.30 po srednjeevropskom vremenu.

Bogdanović bi prema poslednjim procenama mogao da zaigra 7. novembra, koliko će biti potrebno da se oporavi od povrede meniskusa zadobijene tokom nastupa za reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini.

Nemanja Bjelica takođe se rovit vratio sa septembarske akcije "orlova" i propustio prve dve utakmice Kingsa, ali će zabeležiti debi u dresu "kraljeva" možda i u startnoj petorci, ako merodavne budu igre iz poslednjih nekoliko provera.

Srbin Igor Kokoškov postao je po završetku prethodne sezone prvi čovek rođen van SAD postavljen za prvog trenera nekog NBA tima, a debitovaće u Arizoni gde njegovi Finiks Sansi dočekuju Dalas Meverikse. Za goste će debitovati Luka Dončić, igrač za kojeg su Kokoškov i Sansi mogli da se odluče na junskom draftu, ali su se odlučili za centra, Deandrea Ejtona.

Videćemo kako će proći prvi susret ovih košarkaških "vunderkindova".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC