Kanada "zemlja obećana": Legalizovana "trava" (ANKETA)

Autor:

U Kanadi je jutros počela zakonita prodaja marihuane, čime je ta zemlja postala najveće legalno tržište te psihoaktivne supstance.

Nekoliko sati pre otvaranja brojnih prodavnica te biljke u najistočnijoj kanadskoj pokrajini Njufaundlend i Labrador, jedan savezni zvaničnik rekao je za Asošiejted pres da će Kanada pomilovati sve koji su prema starom zakonu osuđeni zbog posedovanja do 30 grama marihuane. Zvanična objava pomilovanja uslediće u toku dana, navodi AP.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi od 2001. godine, a vlada premijera Džastina Trudoa dve godine je radila na legalizaciji njene upotrebe i u rekreativne svrhe.

Vlada je težila da prilagodi zakone promenjenom odnosu društva prema marihuani i da zameni crno tržište regulisanim sistemom.


Prva zemlja koja je legalizovala marihuanu je Urugvaj.

Očekuje se da će širom Kanade, zemlje s 37 miliona stanovnika, biti najmanje 111 prodavnica marihuane.

Kanađani tu supstancu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu.

Izvor: Youtube/Global News


Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina, dok su pokrajine Alberta i Kvebek postavile tu granicu na 18 godina.

Izvor: Youtube/USA Today


U Ontariju, uključujući grad Toronto, prodavnice marihuane neće biti otvorene pre proleća, pošto vlasti te pokrajine s najvećim brojem stanovnika tek treba da usvoje izmene propisa.

Šta mislite o ovom potezu Kanade i možete li da zamislite sličnu odluku u Srbiji?


 Podsetite se i nedavnog marša u Beogradu na kom je zatražena legalizacija marihuane u medicinske svrhe:

Izvor: MONDO

Ostale vijesti