CIK: Nezapamćena propaganda, tražimo zaštitu

Autor:

Centralna izborna komisija BiH odluke donosi samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu populističkih izjava nekompetentnih pojedinaca, saopšteno je danas iz CIK-a.

0
A- A A+

"Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je u javnosti već mjesecima, a ovih dana pojačano, prisutna nezapamćena propaganda "koja ima za cilj dezinformisanje javnosti, zastrašivanje institucija koje sprovode zakone, rušenje ugleda domaćih institucija i međunarodnih organizacija, pa i ugrožavanje fizičke bezbjednosti članova CIK-a BiH".

"Propagandu vode pojedini mediji, pojedini politički subjekti i pojedini članovi akademske zajednice iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja", ističe se u saopštenju CIK-a.

CIK je saopštila da će bezbjednosnim agencijama u BiH uputiti dopis kojim će biti zatražena procjena bezbjednosti članova CIK-a s obzirom na, kako ističu u ovoj instituciji, brojne prijetnje koje su im upućene.

Članovi Komisije su na današnjoj sjednici konstatovali da se plaše za svoju bezbjednost, a Irena Hadžiabdić, član CIK-a, najavila je zaštitu svojih prava i sudskim putem. Ona je na sjednici kazala da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda.

"Već mjesecima, tačnije od januara, preživljavam golgotu, čak je i zdravlje pojedinih članova moje porodice narušeno. Na mom Facebook profilu emitovana je pornografija, a dobila sam na stotine prijetnji", kazala je Hadžiabdićeva, prenose Nezavisne.

Dodala je kako je odlagala tužbe jer nije željela da se sretne u sudu s tim osobama, ali je shvatila da to mora učiniti radi svog integriteta, ali i integriteta CIK-a.

Ostale vijesti