• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Uskoro ćemo pravne poslove završavati onlajn

Autor mondo.ba

"To u praksi znači da će dvije osobe, koje žele da stupe u ugovorni odnos, a nalaze se u različitim gradovima, taj posao moći da urade putem interneta"

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević očekuje da će sredinom naredne godine građani Srpske biti u mogućnosti da dobiju digitalni certifikat.

"On će im omogućiti da brže i efikasnije obavljaju pravne poslove elektronskim putem. Riječ je procesu koje će se odvijati u nekoliko faza", rekao je Rajčević na Četvrtoj konfereciji “Tech hosted by LANACO”.

Većina ministarstava, odnosno upravnih organizacija u Republici Srpskoj je završila prvu fazu prelaska s papirnih evidenacija u digitalnu formu, a druga faza je omogućavanje pristupa tim registrima.

"Agencija za informaciono društvo RS je obavila aktivnosti na uspostavljanju Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima. To će biti prvo kvalifikovano, certifikaciono tijelo ne samo u Srpskoj, već i u BiH, koje će se baviti izdavanjem kvalifikovanih digitalnih certifikata za sva pravna i fizička lica u Republici Srpskoj", pojasnio je Rajčević.

Izvor: AIDRS za mondo.ba

Finalni rezultat biće izdavanje kvalifikovanih digitalnih certifikata koji će se izdavati na tzv. smart kartici.

"Uz njega će građani biti u prilici da obavljaju sve poslove u elektronskom poslovnom i pravnom prometu, što znači da će moći da stupe u pravne poslove elektronskim putem, ali i da obavljaju sve poslove sa sistemom elektronske uprave", istakao je direktor AIDRS.

U tom slučaju građani će moći da obavljaju sve poslove iz svoje kuće, bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere u objektima za izdavanje, primjera radi, identifikacionih obrazaca ili prilikom ostvarivanja drugih obaveza prema upravnih organima, odnosno tokom zaključivanja određenih ugovora u elektronskom obliku.

"To u praksi znači da će dvije osobe, koje žele da stupe u ugovorni odnos, a nalaze se u različitim gradovima, taj posao moći da urade online, što je najveći benefit elektronskog poslovno-pravnog prometa, koji će se moći obavljati u Srpskoj", pojasnio je Rajčević, te dodao da se već sad može reći da će se primjenom elektronskog sistema obavljanja poslova doći do velikih ušteda.

Biće izbačena papirna forma dokumenata, neće biti potrebe za nepotrebnim administrativnim procedurama na koje su naši građani do sada navikli. Sistem elektronske uprave biće, kaže Rajčević, transparentan, efikasan i brz.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS