• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nole i Rafa pod pritiskom medija: Zašto ćutite?

Autor mondo.rs

Mediji u svetu počeli su da pritiskaju dvojicu teniskih asova zbog planirane egzibicije u Saudijskoj Arabiji 22. decembra. Evo i zašto!

Novak Đoković i Rafael Nadal, dvojica velikih rivala, ali i prijatelja, potvrdili su učešće na egizibiciji u Džedi (Saudijska Arabija) 22. decembra.

To ne bi bio nikakav problem da se nije umešala politika. Naime, mediji u svetu traže od Novaka i Rafe da "prekinu ćutanje" u kontekstu pristanka igranja u revijalnom meču dok se vodi velika istraga oko nestanka (i verovatnog ubistva) uglednog novinara i publiciste Džamala Kašogija.

Za one koje nisu usipratili ovaj slučaj: novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi završio administrativne poslove i više nikada nije viđen kako je iz zgrade izašao. Turska je pokrenula zvaničnu istragu, sumnja se na svirepo ubistvo novinara, a vlasti u Saudijskoj Arabiji sve negiraju.

U međuvremenu, i Đoković i Nadal su prihvatili učešće na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji, ali sada mediji u svetu kreću u ofanzivu na njih dvojicu da odustanu s obzirom na osudu koju režim u Saudijskoj Arabiji prima sa svih strana.



Londonski "Gardijan", recimo, smatra da će, ako Đoković i Nadal "nastave da ćute", ugroziti svoj ugled i rejting u svetu i da će se "osramotiti".

"Logično je zaključiti da su Đoković i Nadal ili nezainteresovani za situaciju i kritike ili su nesvesni ozbiljnosti ovog slučaja. Ni jedno ni drugo nije dobro po sportiste koji su uvek razumeli svoju široku odgovornost", napisao je u tekstu komentator "Gardijana" Kevin Mičel.

Podsetio je da su i Đoković i Nadal uvek do sada pomagali ljudima u nevoljama (pominju se poplave u Srbiji i na Majorki), kao i to da obojica imaju humanitarne fondacije za pomoć mladima i deci.

"Obojica su ljudi od integriteta i razumni. Obojica su pristojni ljudi", ističe novinar "Gardijana" i nastavlja: "Ali, obojica ostaju gluvi na rastuće kritike što će učestvovati na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji".

Novinar londonskog lista ocenjuje da njihovo prisustvo na ovom revijalnom meču ne ide u prilog nikome, osim režimu u Saudijskoj Arabiji.

Isto misle i neki drugi mediji, ističući da ova dvojica vrhunskih sportista "pristaju da budu pauni u nameri režima u Saudijskoj Arabiji da popravi svoj narušeni imidž".

Sve ovo može se posmatrati i sa druge strane medalje. Najpre, ništa od ovoga što se špekuliše u vezi sa nestankom (i verovatnim ubistvom novinara Kašogija) nije dokazano, tačnije istraga je u toku. A takođe, možda i važnije je - zašto se sada traži od tenisera (sportista) da se izjašnjavaju o političkim stvarima, a kada to ponekad i učine, onda su odmah na meti kritika?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC