Sipa izuzela dokumentaciju iz Centralne banke BiH

Autor:

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH tražili su i izuzeli dokumentaciju o zapošljavanju u Centralnoj banci BiH u Sarajevu, saznaje Srna u ovoj instituciji.

0
A- A A+

Izvor Srne naveo je da su inspektori Sipe dokumentaciju izuzeli prije nekoliko dana.

U Sudu BiH za danas je zakazano ročište po prijavi jednog radnika koji je tužio Centralnu banku zbog korupcije pri zapošljavanju, rekao je sagovornik Srne.

Radnik Centralne banke BiH tvrdi da su konkursi za prijem namješteni, za šta je predočio i obimnu dokumentaciju.

"Glas Srpske" ranije je pisao da su Stojanka Šarović, supruga ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i funkcionera SDS-a Mirka Šarovića, te Borisava Gašanović, sestra načelnika opštine Istočni Stari Grad i uticajnog člana iste stranke Boje Gašanovića, zaposlene u Centralnoj banci BiH bez, odnosno van ustaljene konkursne procedure.

Šarovićeva je bez konkursa postavljena na poziciju zamjenika glavnog revizora banke, a Gašanovićeva je na osnovu interne procedure došla na mjesto stručnog saradnika za devizne račune i transakcije.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak Centralnoj banci kaže da konkurs za poziciju na koju je došla Šarovićeva nije ni raspisan.

"Na tu funkciju zaposlio ju je lično guverner Centralne banke BiH Senad Softić. Upravni odbor je zatim samo aminovao Softićevu odluku i odobrio imenovanje Šarovićeve", rekao je on.

Za radno mjesto na kojem je zaposlena Gašanovićeva, javni konkurs je samostalno organizovala Centralna banka, iako je za konkursne procedure u institucijama na nivou BiH zadužena Agencija za državnu službu BiH.

"Na taj način im je lakše namjestiti izbor po svojoj volji, a time i sužavaju izbor stručnjaka koji bi mogli da konkurišu", rekao je on.

Tagovi:

Ostale vijesti