• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će nas koštati Google aplikacije od 1. februara

Autor mondo.rs

The Verge otkrio koliko će proizvođači telefona morati da daju za Google aplikacije, ako žele da ih zadrže, što će se odraziti i na krajnju cenu uređaja.

 Koliko će nas koštati Google aplikacije od 1. februara Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ako je The Verge portal objavio verodostojnu informaciju, onda će Android proizvođači Google kompaniji za korišćenje njegovih aplikacija na uređajima, koji se prodaju na evropskom kontinentu, plaćati do 40 dolara po jednom uređaju. Kolekcija “Google Mobile Services“ aplikacija, koja uključuje i Google Play Store, za različite zemlje koštaće različito, kao i za različite tipove telefona, pa je navedena cena najviša, koju će proizvođači plaćati.

Google će cenu formirati, kako smo već naveli, u skladu sa zemljom i modelom telefona, ali i u odnosu na seriju telefona, rezoluciju ekrana, kao i na osnovu još nekih parametara. Iz procurelih poverljivih dokumenata, u koje je The Verge imao uvid, otkriva se da će naplata aplikacija uglavnom ići po razredima od 10, 20 i 40 dolara.

Ova cena je daleko veća od prvobitno najavljenih “nekoliko dolara“ i ići će ili na teret korisnika, kroz krajnju cenu uređaja ili na teret proizvođača, ukoliko neki od njih odluči da cenu aplikacija preuzme na sebe, kako bi zadržao postojeće cene uređaja.

Ukoliko proizvođač samiostalno i dalje želi da instalira Google Search, Google Chrome i druge Google aplikacije, koje krše antimonopolske zakone EU, proizvođač neće morati da plati punu cenu aplikacija, nego će, uz potpisivanje pristanka i potom ugovora na samostalno instaliranje tih aplikacija, dobiti niže troškove “održavanja Google aplikacija“.

Odluka o naplati aplikacija trebalo bi da bude aktivna od 29. oktobra ove godine, a sa primenom bi trebalo da počne od 1. februara i da važi za sve Android telefona prvi put aktivirane nakon toga datuma 2019. godine.

Sve ovo je rezultat sudskog procesa, koji je završen presudom da Google mora da plati kaznu od pet milijardi dolara zbog monopolskog ponašanja, ugrožavanja slobodnog tržišta i usporavanja inovacija i primoravanja proizvođača da instaliraju njegove aplikacije na svoje uređaje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS