• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje zvezdaša: Ovako je pao Liverpul

Autor mondo.rs

Slobodan Janković zbog treme htio da napusti teren već u prvom poluvremenu, ali je Miljan Miljanić imao povjerenje u njega. Ubrzo je uslijedio prvi, a u revanšu i drugi pogodak protiv slavnog engleskog kluba.

 Slobodan Janković - sjećanje - Liverpul - Zvezda 1973 Izvor: MN PRESS
Slobodan Cole Janković
Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Liverpul u srijedu, 24. oktobra, ponovo se sastaju poslije tačno 45 godina.

Na isti dan, 1973, u osmini finala Kupa šampiona, crveno-bijeli su slavili u Beogradu 2:1, a potom i dvije nedelje kasnije na čuvenom Enfildu, identičnim rezultatom. Bio je to prvi poraz Liverpula ikada u međunarodnim takmičenjima!

U razgovoru za sajt Crvene zvezde, ovih pobjeda prisjetio se Slobodan Janković, strijelac po jednog gola u obje utakmice.

"I danas sam prezadovoljan kada se sjetim tog dvomeča, ne zbog mojih golova, već zato što je Crvena zvezda eliminisala takvog fudbalskog velikana. Zanimljivo je da sam u Beogradu želio da napustim teren u prvom poluvremenu, jer su od treme počeli da me hvataju grčevi i mislio sam da ne mogu više da igram. Trener Miljan Miljanić me je bodrio, pričao mi je da izdržim i to se isplatilo. U 39. minutu sam postigao gol i poslije toga je sve išlo mnogo lakše. I tada se, kao i mnogo puta ranije, pokazalo koliko je značajan uticaj imao Miljanić na našu ekipu, koliko su značile njegove riječi i koliko je veliki bio", istakao je Janković.

liga šampiona
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

I pored poraza u Beogradu, Liverpul je bio favorit za revanš...

"Pred utakmicu u gostima nismo vjerovali da možemo da prođemo. Liverpul je imao petoricu fenomenalnih igrača, dugogodišnjih reprezentativaca. Zaista su igrali nevjerovatno i lično sam mislio da nemamo šta da tražimo na Enfildu. Poslije 2:1 u Beogradu bilo im je dovoljno da daju jedan gol i da sačuvaju svoju mrežu. Kada je počela utakmica sve je izgledalo drugačije. Prvo poluvrijeme smo odigrali fenomenalno, ali nismo postigli gol. U nastavku igre Liverpul je preuzeo inicijativu, ali Vojin Lazarević je u pravom trenutku, poslije naše uigrane kombinacije, uspio da zatrese mrežu Liverpula. To je slomilo protivnika, ali i poslije toga su smogli snage da izjednače".

Lazarević je pogodio mrežu u 61. minutu, a Kris Louler u 81. donio izjednačenje. Svaku nadu domaćina da će izboriti makar produžetke ugasio je Janković golom u 88. minutu iz "slobodnjaka".

Liga šampiona
Izvor: YouTube/Crvena zvezda


"Uvijek sam dobro šutirao slobodne udarce. Ili sam znao to da radim ili me je toliko htjela sreća. Iako je bio sam finiš meča bio sam potpuno smiren, duboku u sebi sam vjerovao da mogu da dam gol. Tokom čitave utakmice znao sam da ćemo proći dalje. Oni su napadali, borili su se, ali nisam bio zabrinut. Bio sam izuzetno brz i na centru terena sam strpljivo čekao da se odbije neka lopta i da me moji saigrači uposle, znao sam da je to naša šansa. Gol sam dao na drugi način, ali drago mi je da me osjećaj nije prevario".

Ove godine situacija nije mnogo drugačija. Liverpul je apsolutni favorit - igrao je finale Lige šampiona prošle sezone, a trenutno se nalazi na diobi vodeće pozicije u Premijer ligi sa Mančester sitijem, bez poraza u devet utakmica - dok se Crvena zvezda poslije 26 godina ponovo nalazi među elitom evropskog fudbala.

Nekadašnje krilo, ipak, savjetuje nasljednike u crveno-bijelom dresu da se ne plaše.

"Liverpul je i tada, kao što je i sada, bio jedna od najvećih ekipa u Evropi i svijetu. Kada sam čuo da smo da smo dobili njih za protivnika bio sam jako srećan što ćemo odmjeriti snagu sa takvom ekipom. Suština igre jeste u tome da igrate sa najjačima. Posavjetovao bih naše sadašnje igrače da ne treba nikog da se plaše, oni su već pokazali da posjeduju kvalitet. U fudbalu je sve moguće", hrabri Janković.

Podsjetimo, i Zvezda i Liverpul u predstojeću utakmicu ulaze poslije poraza. Crveno-bijeli su izgubili od Pari Sen Žermena u gostima 1:6, dok je "redse" u Italiji savladao Napoli 1:0.

Trenutno stanje na tabeli Grupe C Lige šampiona je: Napoli 4, Liverpul 3, PSŽ 3, Zvezda 1.

Utakmica na Enfildu igra se u srijedu od 21.00, a isti rivali sastaće se i u 4. kolu, 6. novembra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC