• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večiti derbi: Partizan u crvenom, Zvezda u plavom! FOTO

Autor mondo.rs

Trojica navijača Partizana "obojili" istorijske fotografije beogradskog kluba i priredili izložbu "Najlepša je boja crno-bela", koja je otvorena u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu. Pogledajte i saznajte ono što do sada niste znali!

 Večiti derbi: Partizan u crvenom, Zvezda u plavom! FOTO Izvor: Mondo/Goran Sivački

Igrači Partizana u crveno-plavim dresovima, igrači Crvene zvezde u plavim!

Verovali ili ne, ali ovo se zaista desilo u istoriji dva najveća srpska kluba.

Zahvaljujući trojici entuzijasta, navijača Partizana - Aleksandar Pavlović, Igor Todorović i Nikola Radulović - fotografije iz istorije crno-belih retuširane su i predstavljene javnosti na izložbi "Najlepša je crno-bela boja" u "Parobrodu".

Fotografije sa utakmica Partizana i događaja iz istorije kluba od 1945. do 1977. godine su u originalu crno-bele, a Radulović je bio zamoljen da ih retušira, "oboji", kako bi se šira javnost, odnosno ljubitelji fudbala, upoznala sa dresovima koji su nosile generacije igrača beogradskog kluba.

Ove fotografije dobile su potpuno novu dimenziju. Posetioci izložbe tako mogu da se uvere da su generacije Partizana, na počecima, igrale u raznoraznim garniturama dresova - bordo-plavim, plavim, crvenim, čak i crveno-belim na vertikalne pruge(!), bilo je i mečeva gde su igrali u dresovima poput argentinske River Plate (dijagonalna pruga preko bele pozadine), potom u potpuno zelenim na turniru u Meksiku...

Zanimljivi su podaci, recimo, i da dvojica velikana iz istorije Partizana - Stjepan Bobek i Marko Valok - nikada nisu igrali u crno-belim garniturama dresova, jer je prvu utakmicu Partizan odigrao u toj verziji dresova 1959. godine protiv Borca iz Titograda. (fotografija ispod)

Izvor: Mondo/Goran Sivački



PRIČA O MARKU VALOKU

Jedan od autora izložbe Igor Todorović ispričao je pregršt interesantnih detalja dok su radili na izložbi i biranju fotografija, među kojima i da su slučajno došli do čoveka iz Kruševca (rođenog 40-ih godina prošlog veka), koji je pisao i sačuvao SVE detalje u vezi sa utakmicama Partizana u njegovoj istoriji(!).

Konsultovali su ga u vezi sa jednom fotografijom, odnosno pravom bojom dresova. On im je rekao da je siguran da je bordo bila na desnoj strani, a plava na levoj. Nije bio siguran sa koje strane je bio grb.

"Kada smo ga pitali: 'Dobro, čoveče, kako ti to znaš, kad nisi bio na utakmici, niti je tada bilo televizora i prenosa, odgovorio nam je: 'Ali, slušao sam radio prenos, a tada su do detalja prenosili sve - i kako je Bobek namestio frizuru, koje su boje čarape, koje su boje dresovi, na kojoj strani se nalazi grb...".

- DONOSIMO VAM IZBOR FOTOGRAFIJA SA IZLOŽBE-

Utakmica Partizan (plavi dres) - Real Madrid u Kupu evropskih šampiona odigrana po vejavici januara 1956. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Utakmica Partizan (crveno-beli dresovi) - Velež 1967. godine. Branko Zebec postiže jedan od golova u pobedi od 7:1.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Utakmica Partizan (bordo-plavi dresovi) - Crvena zvezda 7:1, odigrana 6. decembra 1953. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Igrači Partizana u plavo-belim dresovimaprotiv splitskog Hajduka 28. oktobra 1951. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Posle turnira u Južnoj Americi, gde su igrali i protiv River Plate, igrači Partizana odigrali su i nekoliko mečeva u dresovima baš poput argentinskog kluba - crvena dijagonalna pruga preko belog dresa sa grbom Partizana. Na fotografiji: Stjepan Bobek protiv ekipe Zagreba 18. maja 1955. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Bordo-plavi i crveni dres Partizana. Na fotografijama su Čedomir Lazarević i Bruno Belin, veliki prijatelji, koji su zajedno nastradali u saobraćajnoj nesreći 20. oktobra 1962. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Fudbaleri Partizana u plavim dresovima s kraja pedesetih godina prošlog veka.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Detalj sa "večitog derbija". Igrač Crvene zvezde sa čalmom na glavi (u plavom dresu), a igrač Partizana Antun Herceg u crvenom dresu sa plavim rukavima poput birmingemske Aston Vile.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Fudbaleri Partizana tokom turnira Pentagonal u Meksiku 1970. godine, koji su i osvojili. Partizan je protiv Spartaka iz Trnave igrao u zelenim dresovima, koje je pozajmio od domaćina turnira, s obzirom na to da su i Partizan i Spartak istrčali na teren u belim dresovima.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Zanimljiva garnitura dresova igrača Partizana tokom turneje po Južnoj Americi 1963. godine. Neko je tokom otvaranja izložbe duhovito primetio: "Vidi, kao Mega Vizura!".

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Igrači Partizana kao glumci u dokumentarnom filmu "Partizan igra", proleće 1962. godine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački


Momčilo Moca Vukotić (levo) u dresu Partizana koji podseća na dres brazilskog Korintijansa. Desno Borivoje Bora Đorđević, po mnogima, jedan od najtalentovanijih igrača Partizana svih vremena.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Partizan je jednu utakmicu odigrao u dresovima na horizontalne pruge. Bilo je to protiv zagrebačkog Dinama 1974. godine. Na slici Moca Vukotić šutira ka golu Dinama. Ovo je bila jedina utakmica koju je Partizan odigrao u takvoj garnituri dresova.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Slika 1 - sukob igrača Partizana i Milana.

Slika 2 - neobična verzija dresova Partizana sa dve bele pruge na grudima.

Slika 3 - detalj sa stadiona Hejsel u Briselu. Najvažnija utakmica u dosadašnjoj istoriji Paizana, finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida 1966. godine (1:2).

Slika 4 - Radost igrača Partizana protiv Rijeke na Kantridi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC