• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče o rođenju, smrti, sagriješenju, sevapu...

Autor mondo.ba

Pobjednica konkursa "Priče iz komšiluka" za 2018. godinu Milka Kolundžić na svom blogu "Čitaonica" (citamcitaj.wordpress.com) objavila je divnu recenziju naše ovogodišnje zbirke priča. Pročitajte...

 Priče o rođenju, smrti, sagriješenju, sevapu... Izvor: Milka Kolundžić/MONDO

Bilo bi teško i pokušati u nekoliko jednostavnih rečenica zapitati se – zašto ljudi pišu priče. Dalek je put od razloga koji lutaju do suštastvenih Maslovljevih potreba, pa do onih potpuno samoživih i egoističnih, te svih onih koji se na tom putu nađu.

Najviše volim da čitam ona štiva za koja osjetim da su napisana zato što su se napisati morala; kao da je autor, eto, sebi bio ‘dužan’ ne samo da ne zaboravi priču, već i da je ukleše na mjesto gdje bi se oči o nju stalno spoticale.

Zaista nećete pogriješiti ako se – slučajno ili namjerno – ‘spotaknete’ o zbirku kratkih priča ‘Priče iz komšiluka’. Što bi rekao onaj dječiji pjesnik, ‘one su samo zato male’ – da bi u 800 riječi stale. Osam stotina riječi nije mnogo, ali stanu tu i rođenja i smrti, sagriješenja i sevapi, sreće i tuge, bogatstva i siromaštva, bezizlaznosti i nade, ratovi i ovo što se mirom zove, želudac i srce, te sve ono što možda čini naše trivijalne stvarnosti, a ova zbirka sačuvala je za nebrojena sutra.

Možda je nezahvalno izdvajati priče, ali moram da istaknem nekoliko lekcija o ljudskosti (Metar drva i metar mira, Pandorina kutija, Galama, Zvuk tišine, Šah) ili riječi opomene uslijed njenog nedostatka (Dvorišta, Prisutnost, Panta rei), ali i štiva uz koja sam se od srca i iskreno nasmijala (Kućni s posebnim potrebama, Komarac, Kokice, Kak ste, suseda?!, i – u onom jednom urnebesnom trenutku – Stari sat).

Negdje sam imala i utisak da je konkursno ograničenje na najviše 800 riječi smetalo autorima da se malo razmašu, a da bi napisano bilo i sasvim dorečeno (Dorat, Crvena nit) ili da bi se više osjetio specifičan stil (Knjiga o tebi, Stari sat).

Na onom sasvim ličnom nivou, voljela bih da čitam (još) više štiva autora Dorata, Galame, Knjige o tebi, Palente i Zvuka tišine...

Cijeli tekst pročitajte na citamcitaj.wordpress.com, a toplo vam preporučujemo i ostale Milkine recenije koje se tu mogu naći.

Priiča "Sirena" Milke Kolundžić pobjednička je priča ovogodišnjeg regionalnog konkursa Mondo.ba portala "Priče iz komšiluka". Autorka iz Kotora osvojila je izdavanje za banjalučku kuću Imprimatur svoje prve knjige, čiji izlazak se očekuje početkom sljedeće godine.

PDF izdanje ovogodišnje zbirke "Priče iz komšiluka" možete skinuti OVDJE, a prošlogodišnje OVDJE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop