• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni su počeli zlatni niz: Srbija pamti šampione iz '68

Autor mondo.rs

Članovi vaterpolo reprezentacije koja je pre 50 godina Jugoslaviji donela olimpijsko zlato okupili su se ovog četvrtka u Beogradu.

Srbija ne zaboravlja one koji su pisali istoriju njenog i jugoslovenskog vaterpola.

Članovi generacije koji su 1968. godine u Beograd doneli prvo zlato sa vaterpolo turnira okupili su se na prigodnim svečanostima kojima je evocirana uspomena na Igre u Meksiku i njihov trijumf za istoriju.

Bilo je to prvo zlato jugo-vaterpola posle tri olimpijska srebra (1952, 1956. i 1964) i taj uspeh beleži se kao prvi uspon naših vaterpolista među "besmrtne". Posle tog trijumfa, Jugoslavija je bila olimpijski šampion 1984. u Los Anđelesu, 1988. u Seulu, a Srbija je aktuelni olimpijski vladar jer je trijumfala u Riju 2016.

A, sve je počelo od "Meksikanaca", koji su se danas okupili u sastavu Karlo Stipanić, Đorđe Perišić, Dejan Dabović, Ronald Lopatni i Ozren Bonačić, dok je u poslednjem trenutku od puta zbog bolesti u porodici odustao kapiten reprezentacije Ivo Trumbić.

Takođe, lepom skupu prisustvovali su predstavnici porodica preminulog Zorana Jankovića, Mirka Sandića i Uroša Marovića. Među živima nisu Miroslav Poljak, Zdravko Hebel, savezni trener Aleksandar Sajert i njegov pomoćnik Damir Corić.

Legende ovdašnjih vaterpola posetile su Olimpijski komitet Srbije, a priređena im je svečanost i u Skuštini grada Beograda, gde je minutom ćutanja odata pošta onima koji više nisu među živima.

"Velikane je pozdravio predsednik saveza Viktor Jelenić koji je konstatovao značaj olimpijskog zlata. Posle prikazanog filma ' Olimpijsko zlato 1968' koji je napravio 'Sportnetwork', Viktor Jelenić je uručio replike olimpijskih medalja prisutnim velikanima vaterpola i članovima porodica preminulih igrača", objavio je Vaterpolo savez Srbije.

Selektor Srbije Dejan Savić poklonio je dan ranije replike kapica u današnjoj verziji, sa natpisom "Meksiko 1968 - Beograd 2018", a prigodne plakete im je uručio i predsednik Olimpijskog komiteta, Božidar Maljković.

U petak će na Novom groblju položiti cveće na grobove Sandića, Jankovića i Marovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC