Kradljivci premještaju mine iz minskih polja!

Autor:

Civilna zaštita Dervente upozorava da je na području minskih polja te posavske opštine prisutno ne samo skidanje i premještanje tabli za obilježavanje i upozorenja na minska polja.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO arhiva Ilustracija

U posljednje vrijeme primjetno je čak skidanje i premještanje minsko-eksplozivnih sredstava, naročito u šumskim predjelima, pišu "Večernje novosti".

"Te pojave su prisutne u rejonu Markovca, Bosanskog Dubočca i Bijelog Brda, gdje nesavjesni građani sijeku šumu i time ugrožavaju kako svoje tako i živote drugih građana. Zato apelujemo na građane da ne ulaze u obilježeno minsko polje, jer je to krivično djelo i istovremeno ugrožavanje svojih i tuđih života", stoji u upozorenju CZ Derventa.

Dragoljub Kukić, šef Odsjeka civilne zaštite Derventa kaže da se do ovih saznanja došlo kontrolom na terenu, ali i zahvaljujući prijavama zabrinutih građana. U odgovoru na novinarsko pitanje on navodi naoko bizaran motiv za te prestupe.

"Neki od vlasnika šuma, da bi zaštitili svoje posjede od šumokradica, na njih su postavili tuđe table upozorenja, da je minirano, uzete, odnosno ukradene, sa drugih šumskih odjela. Tako su ta istinski minirana područja ostala i bez te upozoravajuće zaštite", upozorava Kukić.

Tako su se neki od mještana požalili da su im se u njihovoj šumi ukazale mine, tamo gdje nikada do sada nisu bile.

Šumske krađe na ovom području su ogroman problem, a policija godišnje oduzme ili konstatuje stotine i stotine kubika bespravno posječenih drva.

Za deminiranje u BiH potrebno je 336 miliona KM

Tagovi:

Ostale vijesti