• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan, Zvezda, Dinamo... prave igrače za druge

Autor mondo.rs

Partizan i Crvena zvezda među 10 klubova sa najviše igrača u drugim evropskim ligama. Na vrhu je holandski Ajaks, slede kijevski Dinamo i Partizan.

 Partizan, Zvezda, Dinamo... prave igrače za druge Izvor: MONDO / Mario Milojević
Izvor: MONDO / Mario Milojević

Nekada "Velika četvorka" jugoslovenskog fudbala, danas tek fabrike za proizvodnju igrača koji su na platnim spiskovima mnogih klubova Evrope (i šire).

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) objavio je najnovije podatke o tome iz kojih klubova imaju najviše igrača u drugim evropskim klubovima. Ovo istraživanje se bazira na propisima UEFA i odnosi se na fudbalere iz kluba u kojem je igrač proveo najmanje tri godine između svog 15. i 21. rođendana.

CIES je analizirao 31 evropsku ligu, a na vrhu je holandski Ajaks koji je razvio 77 igrača koji sada igraju u drugim klubovima, slede kijevski Dinamo i Partizan sa po 69 igrača, koji su najmanje tri sezone proveli u Dinamu, odnosno u beogradskom klubu, a sada igraju u nekom drugom klubu.  

Na četvrtom mestu je zagrebački Dinamo sa 66 igrača, pa Crvena zvezda (61), lisabonski Sporting (58), Real Madrid (53), Sparta Prag (52)... Splitski Hajduk je sa 50 igrača na deobi devete pozicije.

Novosadska Vojvodina je na 11. poziciji
ove liste sa 48 fudbalera.

Ovi podaci jesu za ponos, ali istovremeno su i tužni, jer su klubovi, pogotovo sa Balkana i istočne Evrope, postali mašine za pravljenje igrača za bogate.

A poznato je da bez prodaje igrača ovi klubovi i ne bi mogli da opstanu. I tako se vrtimo u začaranom krugu...


Celu listu pogledajte OVDE

Kada se gledaju klubovi iz liga "petice", najveći proizvođač je aktuelni evropski prvak Real Madrid. Kraljevski klub u ovom trenutku ima 36 igrača u ostalim klubovima iz pet najjačih liga na svetu. Lion je drugi sa 35 igrača, Barselona ima 3, Atletic Bilbao (26), Pari Sen Žermen (24), Ren (24), Mančester junajted (24)...

Što se tiče klubova iz bivše Jugoslavija, na ovoj listi najzastupljeniji je zagrebački Dinamo koji trenutno ima 14 igrača iz svoje škole koji igraju u klubovima liga "petice", odnosno najjačim ligama Evrope, a posle njega je Partizan sa svojih bivših 11 igrača.

Dinamo prodaje i dobro zarađuje!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC