Obećali se odreći mandata, pa se premišljaju

Autor:

Iako su 13. oktobra na Trgu Krajine javno rekli da neće ući u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da će se odreći svojih mandata, opozicionari su sada stali na loptu.

1
A- A A+
Draško Stanivuković Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Nezadovoljni, kako kažu, nakardnim rezultatima izbora, pojedini opozicionari tvrdili su da im ovakvi mandati ne trebaju, ali danas niko od njih nije mogao da potvrdi tu odluku.

"Odricanje od mandata najgluplja je moguća stvar.To nigdje nisam spomenuo. Ako se odreknem mandata, to znači da se moram odreći i plate koju sam već namijenio pokloniti nekome, a da na moje mjesto dolazi onaj ispod mene. To politički nije nimalo mudro", rekao je Draško Stanivuković, piše Euroblic.

Dodaje da je tada na trgu bio iznenađen pitanjem o mandatima.

"Nas su na trgu pitali da li ulazimo u Skupštinu i rekli da odgovorimo sa "da" ili "ne". To je za mene bio jedan nepredviđen trenutak jer je na neka pitanja vrlo teško odgovoriti tako kratko. Rekli smo da ne ulazimo u NSRS dok se riješi par bitnih stvari koje smo naveli", dodao je Stanivuković, naglašavajući da će PDP uz pomoć članova stranke, građana i ljudi iz grupe "Pravda za Davida" odlučiti da li će odmah ući u skupštinsku salu.

"Narod je izabrao mene, prebrojati listiće"

Slična situacija i u SDS-u. Poslanik ove stranke u NSRS Davor Šešić rekao je da ni u ovoj partiji još uvijek ništa nisu odlučili.

"Mi iz Srpske demokratske stranke ćemo o tome pričati i odlučivati na organima stranke. Još uvijek ne mogu reći zvaničan stav, jer o tome nismo razgovarali", rekao je Šešič kratko.

Sve ovo u očima stručnjaka izgleda kao odluka donesena u političkom afektu koja može dovesti do sukoba u strankama, ali i zbuniti glasače.

"Vrlo kontroverzna poruka je poslata građanima. U jednom trenutku su jasno rekli da se odriču mandata, a onda su imali nekoliko poteza gdje najavljuju na koji način će voditi svoju parlamentarnu borbu. Poslata je poruka koja je zbunjujuća za građane, pogotovo za glasače", smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Ona dodaje da ni sama opozicija ne zna šta će uraditi.

"Možda je to bila neka vrsta prijetnji, pritiska ili nezadovoljstva izbornim procesom koji su se manifestovali na taj način. Međutim, čini mi se da će većina njih prihvatiti mandate", kaže ona dodajući da će se jasna slika o ovome vidjeti tek na konstitutivnoj sjednici.

Ostale vijesti