Žene oštro protiv šminke

Autor:

U beogradskom časopisu „Žena i Svet“ (prvi broj, iz januara 1925. godine) pronašli smo neobičan tekst o šminkanju.

0
A- A A+

Članak počinje riječima dr Štraca, njemačkog ljekara i profesora:

„Šminka dovarava svežinu mladosti i zdravlja tamo gde ih više nema. Ali taj celj postiže se samo nepotpuno i načinom koji osetno razorava kožu. Stoga šminka i nije sredstvo za negovanje kože već suprotnost tome“.

Prije nego što našminkanim ženama uputi oštru kritiku, autorka ističe da je o ovom fenomenu porazgovarala sa umetnicima iz Beograda i Zagreba koji su „prestrašeni, zabezeknuti, opsenjeni haremskom živopisnošću koja se vidi po beogradskim ulicama i salonima“.

„Pšenični prašak, bela kreda i još neki sastojci, neškodljivi kremovi (malo ih je), vazelin ili – o užasa – čista svinjska mast, pomada za usne... Ali gde je mati da posavetuje kćer pre no što se pred svetom pojavi tako 'izmolovana'? Gde je otac i njegov autoritet – da na neki način odlepi što se suvišnoga prilepilo; gde je brat da ne izvede u društvo sestru usana vampirski crvenih; gde je muž koji će probuditi svest u ženi koja ga voli i koja živi samo za njega, samo za njega?“

Poslije ovih u dahu izrečenih opomena ženama, autorka poziva čitaoce časopisa „Žena i Svet“ da joj odgovore zašto se trpi ta „besramna gruba šminka u našem društvu“? i zaključuje, prilično oštro ali i duhovito, „gospođice i gospođe koje tako lakomisleno upropašćujete svoju svežinu i lepotu, vas i ne pitamo“.

.......

Časopis „Žena i Svet“ izlazio je u Beogradu od 1925. do 1941. godine. Bavio se ženskim temama i položajem žene u društvu. Digitalizovan je i nalazi se na stranici Digitalne biblioteke Srbije.

Još priča iz naftalina čitajte OVDJE...

Tagovi:

Ostale vijesti