• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH je i dalje najteže poslovati

Autor SRNA

BiH se, po sveukupnoj lakoći poslovanja, nalazi na 89. mjestu od 190 zemalja i tri mjesta je niže u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izvještaju Grupacije Svjetske banke "Duing biznis 2019 - trening za reformu".

"Ovogodišnje lošije rangiranje ne znači isključivo da se poslovno okruženje u BiH pogoršalo. To ustvari naglašava činjenicu da su druge zemlje poboljšale svoje poslovno okruženje putem značajnih reformi i time su postale konkurentnije, dok u BiH nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od oblasti koje se mjere u izvještaju“, ističe se u izvještaju.

Od ostalih zemalja zapadnog Balkana, po sveukupnoj lakoći poslovanja, Makedonija je na 10. mjestu, Srbija na 48. mjestu, Crna Gora na 50, a Albanija na 63. mjestu.

U izvještaju se navodi da su u regionu Evrope i centralne Azije, ukupno 54 poslovne reforme sprovedene tokom protekle godine, u odnosu na 43 reforme prethodne godine, a skoro sve od ukupno 23 zemlje regiona sprovele su reforme koje pomažu otvaranju radnih mjesta i podstiču privatno preduzetništvo.

Prema procjeni izvještaja "Duing biznis", ovom regionu pripadaju dvije od 10 najbolje rangiranih ekonomija u ovoj godini, pri čemu se Gruzija popela na šesto mjesto, a Makedonija je popravila plasman za jedno mjesto, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Ekonomije regiona su u protekloj godini generalno usmjerile svoje reformske napore ka unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i plaćanja poreza, putem devet odnosno osam reformi.

"Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora. U prosjeku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po cijeni od 2,6 odsto vrijednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u zemljama pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i saradnju OECD-a sa visokim prihodom, uz isto potrebno vrijeme", navodi se u izvještaju.

Od kada je 2003. godine počeo da se objavljuje izvještaj "Duing biznis", osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji.

Prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno sa 44 na 14 dana, a troškovi su znatno smanjeni sa 21 odsto dohotka po glavi stanovnika 2003. godine na današnjih 3,6 odsto, dok je vrijeme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005. godine, kada je "Duing biznis" počeo da prati naplatu poreza, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE