Zdravlje u raskošnom jesenjem pakovanju

Autor:

Nar je kao kovčežić sa blagom. Raskošnih boja, teško se "otvara", i krcat gomilom nutrijenata koji su dragocjeni ako želite da vas virusi zaobilaze.

Zdravlje u raskošnom jesenjem pakovanju Foto: Guliver/Getty images, kolesnikovserg

Ovo "zimsko" voće je divno za sok, odličan je dodatak grčkom jogurtu ili salatama, recimo, ne samo zato što ta crvena zrnca uljepšaju izgled svakog jela, već i zato što su superzdrava.

Osim toga, divnog su i ukusa, za razliku od ostalih namirnica iz te "odlične za zdravlje" kategorije (pomislite samo na kelj i brokoli, recimo).

Nar je bogat polifenolima, kaže za Women's Health dr Patriša Banan, moćnim antioksidantima koji štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala (za koje je poznato da su povezani sa povišenim rizikom od određenih vrsta raka, zapaljenskih procesa u organizmu, ali i starenjem).

Ovo voće dobar je izvor kalijuma, elektrolita važnog za, između ostalog, zdrave mišiće.

Plod nara sadrži dosta vitamina C - u 100 grama ovog voća nalazi se 15 odsto dnevnih potreba odraslih ljudi za ovim vitaminom. Ujedno, ovo odličan je izvor i pantotenske kiseline (vitamin B-5).

Jedna porcija nara (šolja puna divnih crvenih sjemenki, dakle), ima: 144 kalorije, 2 grama masti, 0,2 grama zasićenih masti, 33 grama ugljenih hidrata, 5 miligrama natrijuma, 24 grama čećera, 7 grama vlakana i 3 grama proteina.

Nar ima nešto više šećera, istina, ali ima i mnogo vlakana koja nivo šećera u krvi održavaju stabilnim.

Dakle, vrlo je zdrav. A kako da stignete do tih dragocjenih malih sjemenki?

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu, odnosno vrh nara, i bazu. Nakon toga napravimo još četiri uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupisana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom.

Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovine jer se na taj način gubi mnogo soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na četiri dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtjeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a takođe uključuje sječenje kore nara nožem. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i potiscima odvajamo zrna, no ne moramo da budemo toliko oprezni jer će voda spriječiti pucanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cediljku. Iako nema prskanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa.

Tehnika udaranjem

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dvije metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo je iznad šire posude i udaramo drvenom varjačom ili kuhinjskom špatulom po strani kore dok je strana sa zrncima usmjerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez njihovog pretjeranog uništavanja ili curenja soka.