Ništa od legalizacije gej brakova u Srpskoj

U Republici Srpskoj preovladava protivljenje opciji legalizacije gej brakova, a po svemu sudeći, do toga neće ni doći, bar ne uskoro.

4
A- A A+
parada ponosa, gej parada Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Prema anketi koju je naš portal proveo, većina građana Srpske koji su glasali na našem sajtu, protivi se opciji legalizovanja gej brakova, iako će u susjednom entitetu, vrlo izvjesno doći do usvajanja propisa kojim će se zaštititi prava istopolnih parova.

Od 359 čitalaca MONDO portala koji su se izjasnili na anketi, njih čak 292, odnosno 81 odsto se usprotivilo legalizaciji gej brakova, dok samo njih 67, odnosno 19 odsto nema ništa protiv toga.

anketa Foto: Mondo.ba

I uprkos tome što je Vlada Republike Srpske prva Vlada u regionu koja je u okviru Godišnjeg operativnog plana za ravnopravnost polova u Republici Srpskoj za 2016. godinu usvojila set programa i mjera za unapređenje položaja LGBT osoba u Republici Srpskoj, do priznavanja istopolnih zajednica ipak neće doći, bar kad je u pitanju 2018. godina.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva pravde, programom rada za tekuću godinu nisu predviđene izmjene Porodičnog zakona i u njemu će bar još neko vrijeme, pisati da je brak zajednica muškarca i žene.

„S obzirom da su toku konsultacije u vezi sa pripremanjem Programa rada za 2019. godinu, nije isključena mogućnost eventualnih izmjena i dopuna ovog zakona, kada je u pitanju naredna godina“, reka je za MONDO portparol ovog ministarstva Sanja Džombić.

Ostale vijesti