• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet decenija smijeha uz omiljenog glumca

Autor Fena

Glumac, reditelj i autor Zijah A. Sokolović obilježiće, nizom programa od 5. do 10. novembra u nekoliko gradova Bih, 50 godina profesionalnog glumačkog rada.

Poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo, u novembru 1968. godine kad je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu. U okviru proslave jubileja biće predstave, izložba, te poseban performans u Sarajevu, navodi se u saopštenju pres službe JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

Obilježavanje počinje programom 'Lijevo Desno Glumac', autorskim projektom Zijaha Sokolovića kao predstave, predavanja, “tim bildinga”, radionice.

Prvo izvođenje predstave 'Lijevo Desno Glumac' biće upriličeno u Centru za kulturu u Travniku u ponedjeljak, 5. novembra u 17 sati, potom u Mostaru (Narodno pozorište) 6. novembra u 20 sati, a u Sarajevu (Sarajevski ratni teatar) 7. novembra u 20 sati.

“Sokolović u tom programu/predstavi duhovito, filozofski, kabaretski (s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti) uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski objektivno, navodi se u saopštenju. 

U povodu proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. novembra u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak u jutarnjim satima uslijediće Sokolovićev performans - glumačka šetnja ulicama Sarajeva, od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao profesionalnu ulogu. U večernjim satima u Centru za kulturu u Jelićevoj u Sarajevu izvešće monodrame, koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina.

Iz Centra kulture i mladih najavljuju za petak, 9. novembra kabare 'CABAres, CABArei', a za subota 'Međuigre 0-24'.

Za 50 godina glumačkog života Zijah A. Sokolović je dobio 76 nagrada.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop