• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Matić prestao da nosi "popi"?

Autor mondo.rs

Fudbaleri u Engleskoj nisu u obavezi da nose značku u obliku cvijeta maka, ali je zaista rijedak slučaj da neko to odbije da uradi. Za sada, uradili su to Irac i Srbin.

Nakupilo se vremena od velikog povratka Nemanje Matića u Englesku.

Pet  godina živio je srpski fudbaler sa porodicom u Londonu, evo već drugu godinu je stanovnik Mančestera, ali za sve to vrijeme ni igrama, ni golovima, ni trofejima nije zainteresovao ostrvsku javnost kao kada se na utakmici sa Bornmutom u subotu pojavio na terenu bez "popija".

"Popi" je značka u obliku cvijeta maka, koju Britanci kače na rever svakog novembra odajući poštu veteranima Kraljevske armije i njihovim zaslugama za pobjedu saveznika u Prvom svjetskom ratu.

Ova tradicija je malo gdje zaživjela kao na fudbalskim stadionima u Engleskoj, a iako igrači nisu u obavezi da imaju značku tokom pretposjlednjeg mjeseca u godini, za sada su samo dvojica odbila da je nose - jedan je Irac, a drugi Srbin.

Za razliku od Džejmsa Meklina, koji je još 2012. objasnio Englezima da nema namjeru da odaje počast Kraljevskoj armiji zbog "Krvave nedelje" iz 1972. godine i oružanog napada njenih pripadnika na 27 nenaoružanih demonstranata na ulicama njegovog rodnog grada Derija, od kojih je 13 ubijeno, a ostali bili teže ili lakše ranjeni, javnost i dva dana kasnije može samo da nagađa šta je razlog zbog kog je Matić prestao da nosi "popi".

Prestao, jer je do sada uvijek izlazio sa značkom na dresu kada bi u ovom periodu godine igrao i za Čelsi i za Mančester junajted.

MATIĆ? RIJEŠEN PROBLEM!

"Bombardovali ste mi zemlju, nema šanse da ja ovo nosim. Ako treba, spreman sam da odmah napustim klub i Englesku", navodna je Matićeva izjava koja i ovog ponedjeljka "kruži" internetom, a koja je u dijelu javnosti na Ostrvu predstavljena kao (ne)zvaničan razlog za nastup bez "popija" na dresu.

I, dok je Stouk prije šest godina stao u zaštitu svog žestoko vrijeđanog fudbalera, kojem su čak stizale i prijetnje smrću, Junajted se nije oglasio zvanično povodom teme koja se zadržala na stranicama vodećih tabloida i ovog ponedjeljka.

Sudeći prema objavljenom, ni uredništva "Sana", "Ekspresa", "Dejli Mirora", "Dejli Mejla" i ostalih nisu saznala više o Matićevoj odluci, pa će do daljeg ostati dilema da li je 31-godišnji srpski reprezentativac zaista poručio ljudima iz kluba da nema namjeru da ukazuje poštovanje armiji zemlje koja je bombardovala njegovu otadžbinu 1999. godine.

Iako se ova teorija masovno raširila društvenim mrežama još u subotu tokom utakmice, u kojoj je ekipa Žozea Murinja na volšeban način stigla do pobjede, pojedini tabloidi predstavili su je kao provjerenu informaciju do koje su došli preko neimenovanog izvora sa "Old traforda".

"BOLESNO UZMEMIRAVANJE"



Zanimljivo je, recimo, da se "Mančester ivning standard" nije bavio ovom pričom, a nije tajna da lokalni listovi poput mančesterskog ili "Liverpul eha" često preskaču škakljive teme vezane za klubove koje pomno prate i koji im, zauzvrat, daju i ekskluzivne informacije o pravim "breaking" vijestima kao što su transferi.

Jedan od "Sanovih" urednika fudbalske rubrike, Majk Mekgret, stao je u Matićevu odbranu, nakon što se i lično uvjerio u količinu mržnje na društvenim mrežama, gdje su pojedini fanovi Junajteda čak tražili da Srbin više nikada ne zaigra za taj klub.

"Matić je na udaru bolesnog uznemiranvanja. Razumljivo je da je to njegova lični izbor, privatna stvar i Junajted je to uvažio. Kao rezultat, on je doživio lavinu uvreda, mnogi su poručili da ga treba otjerati iz kluba..." napisao je Mekgret.



215 zvaničnih utakmica odigrao je Matić u Engleskoj, 154 za Čelsi i 61 za Mančester junajted.

U Engleskoj je zaista redak slučaj da klub ostane bez zvanične reakcije kada se javnost tako snažno zainteresuje za neki slučaj, makar to bilo samo šturo saopštenje u kom se ništa konkretno ne navodi, ne potvrđuje i ne demantuje, ali izgleda da će Junajted ostati nezainteresovan za diskusiju.

To je donekle i logično, jer "đavole" već u sredu uveče očekuje jedan do najtežih ispita u modernom fudbalu - gostovanje Juventusu u Torinu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC