• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet je "Broj 1": Novak gubi sprint, ali maraton retko!

Autor mondo.rs

Jednu stvar mogli smo da naučimo iz perioda kada je bio zdrav i spreman - Novak Đoković je retko gubio dvonedeljni sprint za gren slem titulu, ali ATP maraton... teško!

Novak Đoković vratio se ovog ponedeljka ujutru na prvo mesto ATP liste, tačno dve godine nakon što je u poslednjem meču sezone - finalu Masters kupa u Londonu - izgubio od Endija Mareja i prepustio mu laskavu titulu "Broja 1".

U tom meču, posle kojeg je usledio najdramatičniji period njegove karijere i strmoglavi pad na 22. poziciju u junu ove godine, Škot je osvojio prvo Finale ATP sezone i u 30. godini postao najstariji teniser koji se domogao "Broja 1", a Srbin posle četiri uzastopne titule na završnom turniru sezone doživeo prvi poraz u finalima i okončao treći boravak na čelu liste posle 122 uzastopne sedmice.

Kolone su već "pune"

Dok ne kaže da mu je dosta trčanja, kada ćemo znati i kako će ga istorija tenisa upamtiti, Novakova kandidatura za najboljeg svih vremena uveliko je istaknuta i u njoj stoje neki veoma prestižni uspesi - on je jedini igrač u istoriji koji je osvojio sve gren slem i masters turnire u eri dvojice velikana sa ukupno 37 "mejdžora" protiv kojih ima pozitivan skor u međusobnim duelima . Njegove dominacije iz 2011. i naročito 2015. godine impresivnije su čak i od Federerovih i Nadalovih "zlatnih" sezona.

Posle nedelje u kojoj je jednog arhi-rivala u pravom teniskom "klasiku" pobedio 25. put u karijeri, drugog i treći put "skinuo" sa prvog mesta na rang listi, pa ostao bez snage za petu titulu na poslednjih šest turnira na kojima je nastupio, Đoković će nastaviti tamo gde je stao u godini koju je obeležio "Nole slem", dugo čekani trijumf na Rolan Garosu, apsolutni rekord od 17.000 bodova na ATP listi i, potom, nagoveštaj pada koji je trajao pune dve godine i bio okončan baš na Rolan Garosu prošlog juna.

Simbolično - dve godine kasnije i na istom mestu na kom je predao "krunu" još jednom velikom rivalu - Novak ima priliku peti put u karijeri da završi sezonu kao "Broj 1" i, praktično, obezbedi sebi najmanje 30-ak nedelja na prvom mestu, jer... 

ATP Top 5:

1. Novak Đoković 8.045
2. Rafael Nadal 7.480
3. Rodžer Federer 6.020
4. Huan Martin Del Potro 5.300
5. Aleksander Zverev 5.085



Bez obzira što ih razdvaja samo 565 bodova pred turnir najbolje osmorice, na kom titula bez poraza u grupi vredi 1.500 poena, ukoliko bi Đoković "prezimio" ispred Nadala teško da bi do leta 2019. imao problema da tu prednost održi i, štaviše, dodatno uveća. Naravno, pod uslovom da ih zaobiđu povrede i da budu u formi.

Nedovoljno zalečen lakat i pogrešan izbor najbližih saradnika posle rastanaka sa Marjanom Vajdom i Borisom Bekerom, znače i da će Đoković do završetka Rolan Garosa, odnosno početka Kvinsa u junu, braniti samo 1.055 od mogućih 9.000 bodova i to samo na gren slem i masters nivou, bez pojavljivanja na turnirima poput Dohe, Dubaija, Akapulka, Barselone, Istborna, itd.

Upravo je to period sezone kada je zdrav i spreman Novak dominirao godinama unazad, počev od Australijan opena, preko Indijan Velsa i Majamija, nakon čega je po pravilu bio drugi najbolji tokom sezone na "šljaci" iza neprikosnovenog Rafaela Nadala.

KOLIKO ĆE TRAJATI ČETVRTA DOMINACIJA?



Najuspešniji teniseri ATP liste po dekadama:

'70: Bjern Borg (3)

'80: Džon Mekinro/Ivan Lendl (3)

'90: Pit Sampras (6)

'00: Rodžer Federer (5)

'10: Novak Đoković (4/5)

Španac će i ove sezone braniti pozamašan broj bodova u Monte Karlu, Barseloni, Madridu, Rimu i Parizu, posle kog ćemo znati kakav je odnos snaga pred drugi deo sezone u kom Đokovića, to je već sada jasno, čeka zadatak kakav su samo najveći šampioni sami sebi zadavali - u Kvinsu, Vimbldonu, Montrealu, Sinsinatiju, US openu, Šangaju i Parizu braniće 6.990 od mogućih 8.500, za dve sedmice saznaćemo i koliko ga "čeka" u Londonu, a mesta za eventualne "sveže" bodove ostaće Montreal, u kom je ispao u osmini finala i Peking, koji je preskočio ovog puta.

"Proračun" ATP liste za godinu dana unapred ozbiljna je hipoteza, ali jedna stvar postala je gotovo aksiom u muškom tenisu u periodu od 2011. do 2016. godine - kada je zdrav i spreman, Beograđanin može da izgubi dvonedeljni sprint za neki gren slem trofej, ali ne i ATP maraton u trajanju od skoro 11 meseci.

Na kraju, ako mu je nešto više od jednog godišnjeg doba bilo potrebno da postane prvi teniser u istoriji koji je u istoj godini ispao iz Top 20 i vratio se na prvo mesto, šta bi bio argument u tvrdnji da 2019. neće sa zadovoljstvom pokupiti sve što je prosuo širom planete čekajući povratak Marjana Vajde?

Pred njim se nalazi 8.000 bodova do izlaska na travnate terene Kvinsa i Vimblona na kojima je 2011, simbolično, prvi put postao "Broj 1" i u naredna tri "gazdovanja" ATP turom sakupio 224 nedelje na vrhu u čemu je peti najuspešniji igrač u istoriji iza Federera (310), Pita Samprasa (286), Ivana Lendla (270) i Džimija Konorsa (268), a ispred Nadala (196), Džona Mekinroa (170), Bjerna Borga (109) i Andrea Agasija (101).

Sve Novakove dominacije:

53 **** 4. 7. 2011. - 25. 5. 2012.
48 **** 5. 11. 2012. - 23. 9. 2013.
122 ** 23. 6. 2014. - 27. 11. 2016.
1 ***** 5. 11. 2018. - 

Novak je u međuvremenu navikao da ga pominju u društvu najvećih legendi ovog sporta, među kojima je sve manje onih o čijoj karijeri svedoče impresivniji uspesi od njegovog.



Poslednjih "Broj 1" tenisera na kraju sezone:

2008 Rafael Nadal

2009 Rodžer Federer

2010 Rafael Nadal

2011 Novak Đoković

2012 Novak Đoković

2013 Rafael Nadal

2014 Novak Đoković

2015 Novak Đoković

2016 Endi Marej

2017 Rafael Nadal

2018 Đoković/Nadal

U poteri za rekordom u najprestižnijoj kategoriji, broju gren slem titula, Đokovićev zadatak postao je teži utoliko što su njegovu dvogodišnju krizu iskoristili upravo Federer (20) i Nadal (17), koji su osvojili pet "mejdžora" u nizu i povećali prednost u odnosu na Srbina (14), ali u isto vreme sve čega smo bili svedoci od Đokovićevog poraza od Marka Čekinata u Parizu govori da misija i dalje nije nemoguća.

Novaku je za pet gren slem trofeja bilo potrebno šest grem slem turnira u periodu od januara 2015. do juna 2016. godine, pa aktuelni zaostatak za Federerom i ne izgleda toliko nenadoknadivo, baš kao i tih 86 nedelja na prvom mestu - što je tek nešto više od godinu i po dana.

Koliko će trajati ova četvrta "vladavina" Novaka Đokovića? Nadamo se duže nego prethodna, mada je u isto vreme moguće da bude i ubedljivo najkraća - dve nedelje!

Za to je potrebno da Nadal, koji se povukao u Parizu i koji nema titulu u Londonu bude bolji od rivala sa pet titula iz šest finala na svečanom zatvaranju sezone.

Srećno, No1e!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC