Mala Ženska Antanta

Autor:

U prvom broju iz 1925. godine beogradski časopis „Žena i Svet“ piše o jednom istorijskom događaju koji je vjerovatno ostao u sjeni „muških događaja“.

0
A- A A+
Foto: Žena i svet/printscreen

Naime, u Rimu je 1923. godine osnovana organizacija Mala Ženska Antanta čije su članice bile iz Čehoslovačke, Rumunije, Poljske, Grčke, Bugarske i Srbije. Cilj ovog udruživanja, između ostalog, bio je da zbliži žene ovih država na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu.

Za zajednički program rada utvrđeno je: da žene traže svoja politička, građanska i opštinska prava, da se zadobije ravnopravnost u zakonu, borba protiv eksploatisanja žene, pristup žena boljim položajima u profesiji i da se zaštite majka i dijete.

Prvi sastanak održan je u Bukureštu 1923. godine, a već sljedeći sastanak je bio u Beogradu. Prva predsjednica bila je Rumunka, a u Beogradu je postavljena Leposava Maksimović Petković.

U ovom broju nalaze se i fotografije predstavnica te organizacije na kongresu u Beogradu 1924.

Mala ženska antanta prestala ja sa radom 1930. godine.

Časopis „Žena i Svet“ izlazio je u Beogradu od 1925. do 1941. godine. Bavio se ženskim temama i položajem žene u društvu. Digitalizovan je i nalazi se na stranici Digitalne biblioteke Srbije.

......

Još priča "iz naftalina" pročitajte OVDJE

Tagovi:

Ostale vijesti