Sad i zvanično: CIK potvrdio rezultate izbora

Autor:

Centralna izborna komisija BiH danas je potvrdila konačne rezultate proteklih opštih izbora u BiH.

0
A- A A+

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas rezultate opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra, nakon čega počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona.

Na opštim izborima birani su Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, te Narodna skupština Republike Srpske, kao i Predstavnički dom Parlamenta FBiH i skupštine 10 federalnih kantona.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, tročlano Predsjedništvo u naredne četiri godine činiće Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Za predsjednika Republike Srpske izabrana je Željka Cvijanović, a za potpredsjednike Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Na opštim izborima birana su 42 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao i poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić izjavio je da će po jedan nedostajući mandat za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarna FBiH biti dodijeljeni do održavanja konstitutivnih sjednica.

Petrić je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice CIK-a na kojoj su potvrđeni rezultati opštih izbora, čestitao izabranim nosiocima mandata i pozvao one koji znaju da ih neće preuzeti da o tome pravovremeno obavijeste Komisiju.

Predsjednik CIK-a naveo je da je u zakonom predviđenom roku primljen veliki broj zahtjeva za brojanje po svim nivoima.

"Uspjeli smo ih iskombinovati u 84 predmeta, neke prihvatili, a većinu smo kao neopravdane odbili", podsjetio je Petrić, ističući da je Sud BiH, razmatrajući 17 odluka CIK-a, potvrdio sve odluke Komisije.

Prema njegovim riječima, veliki broj zahtjeva za ponovljeno brojanje podnijela su neovlaštena lica.

Petrić je dodao da je bilo i zahtjeva za poništavanje izbora, ali odluku o tome može donijeti samo CIK.

Kada je riječ o ponovljenom brojanju na oko 1.000 biračkih mjesta, on kaže da nije bilo značajnijih izmjena izbornih rezultata, sem tamo gdje su razlike bile neznatne i tamo gdje je bilo manipulacija.

Petrić je objasnio da je najčešće riječ o manipulacijama u okviru kandidatske liste iste političke stranke, što je rađeno putem biračkih odbora.

On je dodao da su registrovane nepravilnosti na izborima procesnog karaktera i da nisu mogle uticati na rezultate izbora ili biti razlog za ponovljeno brojanje.

Petrić je podsjetio da je CIK za praćenje ovogodišnjih opštih izbora akreditovao više od 6.000 posmatrača, dok su opštinske i gradske izborne komisije akreditovale oko 58.000 posmatrača.

Predsjednik CIK-a naveo je da su održavanju opštih izbora prethodili pokušaji diskreditacije biračkog spiska tvrdnjama da se na njima nalazi veliki broj mrtvih i zloupotrebe glasanja putem pošte, ali da je Komisija sve vratila u okvire zakona.

"Dan ili dva pred izbore došlo je do pokušaja sabotiranja izbora povlačenjem jednog broja članova gradskih i opštinskih izbornih komisija, ali je velikim naporom prevaziđena ova situacija", rekao je Petrić.

On je dodao da CIK analizira ovu situaciju i da će o rezultatima obavijestiti javnost.

"Svjedoci smo linča koji se provodi putem medija", rekao je Petrić i dodao da to u CIK-u smatraju pokušajem prijetnji i uticaja na nezavisnost Komisije.

Petrić je najavio da bi CIK BiH ove sedmice trebalo da donese akt kojim bi se definisalo popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ostale vijesti