Jedanaest godina od ubistva Milana Vukelića

Autor:

Milan Vukelić, inžinjer iz Banjaluke i otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe u novembru 2007. godine u banjalučkom naselju Starčevica. Ni nakon jedanaest godina od ovog svirepog ubistva počinioci nisu otkriveni.

0
A- A A+
milan vukelić, vukelić Foto: YouTube/ScreenShot

Prema ranijim navodima iz policije, ubica ili više njih postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” eksplozivnu napravu sa 800 grama TNT, koja je aktivirana daljinskim upravljačem 6. novembra oko 20.20.

Sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u tom kafiću Tomislav Dobrnjac, kojem su nakon teških povreda amputirane noge.

Eksplozivna naprava aktivirana je kada je Vukelić autom prolazio pored samačkog hotela, u neposrednoj blizini zgrade MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević” u naselju Starčevica.

Prema dokumentaciji iz istrage, nakon ubistva utvrđeno je da je eksplozivna naprava pored TNT, bila “pojačana” sa ekserima i opiljcima, te postavljena ispod vozačevog mjesta, na kome je u trenutku detonacije bio pokojnik.

Tokom istrage policija je pretresla i 15 lokacija, saslušala oko 200 osoba, ali bez jasnih dokaza o tome ko je mogući izvršilac.

Ostaci eksplozivne naprave vještačeni su u laboratoriji MUP RS, koja je otkrila da je ubica koristio 800 grama razornog TNT.

Kasnije je zatraženo mišljenje i forenzičara iz američkog FBI-ja, koji su potvrdili nalaz MUP RS.

U istragu je bio uključen i EUPM, a MUP RS je u međuvremenu nudio i 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica Vukelića.

Za porodicu je motiv ubistva taj što se Vukelić zamjerio građevinskoj mafiji.

Tokom prošlogodišnje protestne šetnje zbog ubijenog Vukelića njegova sestra potvrdila je da policija zna ko je ubio njenog brata, ali da zbog nedostatka dokaza ne može ništa poduzeti. Ipak, ona ne gubi nadu i vjeruje da će se istina saznati.

Lukač: Ubistvo Milana Vukelića "pod lupom"

Tagovi:

Ostale vijesti