Ko plaća račun na prvom sastanku (ANKETA)

Autor:

Muškarci i danas osećaju pritisak "nepisanog pravila" koje kaže da oni plaćaju, a ni žene nisu uvek sigurne šta bi trebalo da urade... Šta vi mislite, ko treba da plati račun?

Ko plaća račun na prvom sastanku (ANKETA) Foto: Guliver/Getty images, Ridofranz

"Pravila ponašanja" u vezi sa izlascima i vezama se stalno menjaju, a onlajn debata koja je nedavno pokrenuta na Redditu pokazuje da i dalje ne postoji jedinstven "novi pristup" koji bi svima bio prihvatljiv u momentu kad stigne račun.

U postu na ovom forumu, jedna devojka je pitala druge žene kako se osećaju kad muškarac uzme račun da plati, konkretno "da li se osećaju kao da mu duguju nešto" zbog toga.

Usledila je poplava odgovora od žena, a odgovori su se kretali od toga da "ne vide nikakav problem u tome" do toga da "nikad ne bi dozvolile da mušakrac plati račun".

Neke žene tu situaciju smatraju zgodnom za slanje suptilnog signala o tome da li su zainteresovane, pa je jedna devojka napisala da ako dozvoli da muškarac plati "to znači da je zainteresovana i da želi da ga vidi ponovo, tako da će biti spremna da plati kafu ili piće sledeći put kad se vide". Ali, ona je napisala i da uvek insistira da se prvi račun podeli, odnosno, da učestvuje u plaćanju, ako nema nameru da tog muškarca vidi ponovo.

Ipak, najveći broj žena napisao je da na početku veze uvek insistira na tome da učestvuje u "pokrivanju polovine troška" za izlaske, bez obzira na to da li je u pitanju piće ili večera, prenosi "Dejli mejl".

Ali, ima i onih koje smatraju da je to prosto lep gest i da se ako se muškarac ponudi da plati jednostavno zahvale i prihvate to.

"Posle prvog sastanka, to je dobar znak, i polaskana sam kad se to desi", napisala je jedna od korisnica. Ali je dodala i da muškarac koji tako učini "ne dobija ništa zauzvrat, osim što mu se iskreno zahvalim" i objasnila da to doprinosi lepom utisku, tako da obično dođe i do drugog sastanka. "Džentlmen ne bi ni očekivao ništa više, u svakom slučaju", dodala je.

Da žena ne duguje muškarcu ništa ni kad plati izlazak, dame se uglavnom slažu, tvrdeći da se svaki muškarac koji se nada bilo čemu osim iskrenom "hvala" gadno preračunao.


Ako ovo radi na prvom sastanku - bežite na vreme